Sju trender 2007

Sju trender 2007

2007 var året då bland annat Apoteksmonopolet, vacciner
och läkemedelskostnader var på allas läppar. Läkemedelsvärlden har spanat in
sju trender inom läkemedelsområdet som utmärker 2007. Kanske ger de också en
hint om vart vi är på väg 2008. Men för att få veta säkert är det bäst att du
läser vår dagliga nyhetsrapportering. Den drar vi igång med den 7 januari igen.
Tills dess, läs och begrunda året som gått!

21 dec 2007, kl 13:25
0

Annons

1. Apoteksmonopolet

Det skulle gå att skriva en hel bok om alla turer kring Apoteket och omregleringen av apoteksmarknaden i år. Men i korthet började det med att direktivet till utredning blev mycket kritiserat. Nästa kapitel i historien började när styrelsedokument sipprade ut från Apoteket som visade att Apoteket planerade ett nära samarbete med det amerikanska grossistföretaget Medco. Det ledde i sin tur till att socialminister Göran Hägglund tillsatte två överrockar som skulle hålla koll på Apoteket, bara för att ett par månader senare ersätta dem med en analysgrupp från regeringen.

Medco-historien ligger också bakom striden mellan Konkurrensverket och Apoteket, som ska avgöras av regeringen. I augusti presenterade så Lars Reje sitt första delbetänkande om sjukhusens läkemedelsförsörjning. Betänkandet fick blandade reaktioner, och remissrundan är nu klar. Under början av hösten presenterades också en mängd olika rapporter från olika aktörer som alla hade gjort sin analys av situationen inför omregleringen av apoteksmonopolet. Artiklarna nedan är bara ett urval av årets artiklar om apoteksmonopolet i vårt arkiv. 

Mer läsning:
Stora förändringar av apoteksdirektiv
Ministern vill pressa priserna
Osäkert om konkurrensen ökar
Apoteket planerar bli grossist
Hägglund tar hjälp för att ha koll på Apoteket
Farmacevtförbundet kritiskt till första delbetänknadet
Med uppdrag att skrota Apoteket
Ny rapport: ”Apoteket måste säljas ut”
Socialdemokraterna vill luckra upp monopolet
Analysgrupp ska ge klara besked till Apoteket
Monopolet får oväntat stöd
Alla remissvar på första delbetänkandet inne
”Den här gången blir det av”

 

2. Säljaren bytte plats med byråkraten

I år började läkemedelsföretagen rensa ordentligt i sina säljkårer. Ut åkte säljare, in kom byråkrater, då helst före detta socialdemokrater. Under hösten meddelade flera företag att de skär ner ytterligare på sina säljavdelningar och anställer hälsoekonomer och kommunikatörer. Syftet är enligt samtliga företag att bättre anpassa sig till omvärlden och genom kommunikation med beslutsfattare garantera att det finns köpare till deras läkemedel.

Mer läsning:
Mindre ”pr” och mer ”pa” när läkemedelsföretagen byter stil
MSD fokuserar på beslutsfattare
Även GSK lägger om kursen
Ny vd för Novartis

 

3. Debatt om dyra läkemedel

Att läkemedel kostar mycket pengar är ingen nyhet. Men när en ung man nekades läkemedel mot Hunters sjukdom i höstas tog diskussionen fart på allvar. Men det är inte bara dyra särläkemedel som ropar efter finansiering. Även cancerklinikernas budgetar sväller över i takt med att nya dyra läkemedel mot de stora cancersjukdomarna når sjukvården. Under hösten kom också Socialstyrelsen med en rapport som sa att från och med 2008 kommer läkemedelsnotan bli större. Anledningen är en kombination av att färre patent går ut de kommande åren och att befolkningen åldras.

Mer läsning:
SKL vill ha arbetsgrupp för dyra mediciner
Prognos spår dyrare läkemedelskostnader
Att sätta prislapp på ett människoliv
Läkarna har dålig koll på läkemedelspriset

 

4. Många läkemedel i pipeline

Europeiska läkemedelsverket såg trendbrottet redan 2006, och 2007 verkar bekräfta bilden. Den svacka som setts tidigare i år från läkemedelsföretagens pipeline är åtminstone tillfälligt över. Ansökningarna för att få nya läkemedel godkända ökar igen. Men det är inga blockbusters, det är de flesta bedömare överens om.

Mer läsning:
Rekordmånga ansökningar till EMEA
Biosimilars på framfart 

 

5. Vaccinerna

2007 var vaccinernas år. Bäst genomslag har hpv-vaccinerna fått, med Sanofi Pasteur MSD:s Gardasil i spetsen, men Glaxosmithkline har under hösten tagit upp kampen med sitt Cervarix. Marknadsföringen av framförallt Gardasil har varit massiv, något som också lett till en del kritik. Deras sökordskampanj på internet, som förövrigt Läkemedelsvärlden avslöjade, blev fälld av informationsgranskningsmannen, och miljöpartisten Thomas Nihlén har vänt sig till Läkemedelsverket för att få dem att förbjuda reklamkampanjerna i tidning och radio. Gardasil ledde också till att Läkemedelsförmånsnämnden fattade ett unikt beslut, för första gången någonsin ingår ett vaccin i högkostnadsskyddet.

Men det är inte bara hpv-vaccinerna som skapat diskussion. Socialstyrelsen har under året fått mycket huvudbry kring vilka av alla nya vacciner som ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Och i väntan på deras beslut undrar föräldrar och vårdpersonal vem som ska informerar om och betala för de vacciner som inte ingår i allmänna vaccinationsprogrammet.

Mer läsning:
Strid ström av nya vacciner
Nya barnvaccinationer skapar förvirring
Vaccinmarkanden fyrdubblas spår analysföretag

Första subventionerade behandlingen för friska
Internetreklam för Gardasil fälld
Mp vill granska Gardasilreklam
Nytt hpv-vaccin godkänt

6. USA och Europa glider isär

Under året har det blivit mer och mer uppenbart att de europeiska och amerikanska läkemedelsverken bedömer säkerhet på helt olika sätt. Ett par exempel från 2007: fetmaläkemedlet Acomplia (rimonabant) är godkänt i EU, men ansågs för riskfyllt i USA. Samma sak gäller för bröstcancerläkemedlet Avastin (bevacizumab). När det gäller Tysabri (natalizumab), som är godkänt för behandling av MS, säger EMEA nej till att läkemedlet också ska bli godkänt för behandling av Crohns sjukdom. I USA har den rådgivande kommittén istället röstat ja med tolv röster mot tre.

Mer läsning:
FDA:s expertpanel ratar Acomplia
Skärpta varningar för Acomplia
Bakslag för två läkemedel mot Crohns
USA säger nej till Avastin mot bröstcancer

 

7. Sveriges framtid som forskningsnation

Många har under året uttryckt oro för hur Sverige ska kunna behålla sin position som forskningsnation inom läkemedelsindustrin. Oron letade sig ända upp på regeringsnivå och socialminister Göran Hägglund tillsatte under våren Olle Stendahl som utredare av den kliniska forskningen. Snart därefter kom också regeringens delegation för att stärka den kliniska forskningen i Sverige, med Nina Rehnqvist i spetsen. 

Mer läsning:
Olle Stendahl ska utreda den kliniska forskningen 

Intervju med Nina Rehnqvist: Mindre snack och mer hockey

Och 2008 då?

Det är inte vårt jobb att gissa. Vi återupptar rapporteringen den 7 januari.