Brist på fästingvaccin

Även i år är det brist på vaccin mot den fästingburna sjukdomen TBE. Båda leverantörerna av vaccinerna har meddelat att tillgången är begränsad.

7 apr 2008, kl 11:54
0

Bristen beror på att efterfrågan ökat dramatiskt i hela Europa de senaste åren, enligt Christer Monthan, på SBL Vaccin, en av distributörerna.
? Men att vi i dagsläget inte kan beställa hem mer vaccin innebär inte att det inte finns vaccin där ute. På vaccinationsbyråerna som beställt i god tid finns vaccin.

De som var
först till kvarn och som gjort stora beställningar, har fått sina leveranser, försäkrar han, däremot har en del vårdcentraler och Apoteket blivit utan
? Vi har beställt, men fått veta att vi inte kommer att få hem något, säger Maud Walan på Apotekets sortimentsenhet.
TBE vaccin är en sällsynt expedition på apoteken. De flesta vårdcentraler med vaccinationsservice har ett lager med vaccin, men små mottagningar skriver ibland ut recept.
? Då blir det förstås trassel eftersom vi inte kan expediera, säger Maud Walan.

Att erbjuda
vaccinationer är en frivillig service som en del vårdcentraler har. Ofta har vårdcentraler i fästingdrabbade områden den servicen, till exempel de två som finns i Upplands-Bro kommun utanför Stockholm.
Men den servicen kan man för tillfället inte upprätthålla.
? Vi får inte vaccin förrän i augusti, säger Gunvor Lundberg, på Bro Hälsocentral.
Inte heller den andra vårdcentralen har för tillfället vaccin.
Smittskyddsenheten i Stockholm uppmanar vårdcentraler som är utan att ta reda på vart de kan hänvisa personer som vill vaccinera sig.

Antalet rapporterade
fall av TBE har ökat dramatiskt. Under -90-talet registrerades i snitt 70 fall av TBE om året. Efter millennieskiftet har närmare 140 fall anmälts varje år. Förra året registrerades 182 fall till Smittskyddsinstitutet. De allra flesta smittades i Östersjöns kusttrakter eller längs Mälarens mellersta och östra del.
Försäljningen av vaccindoser har också ökat dramatiskt. Förra året såldes det, enligt statistik från IMS, cirka 434 000 doser, mer än en fördubbling sedan 2000.

Enligt rekommendationerna
bör personer som ofta rör sig i skog och mark i TBE-smittade områden vaccinera sig. Men hur många som gjort det och som tagit det antal doser som krävs finns ingen statistik eller beräkningar på.
? Nej vi vet mycket litet om hur det faktiskt ser ut, säger Mona Insulander, sköterska på Smittskyddsenheten i Stockholm.
Det är svårt att uppskatta eftersom det inte krävs någon inrapportering av de vaccinationer som görs.
? Eftersom man bör ha minst fyra doser för ett fullgott skydd och sedan påfyllnadsdoser vart femte år, säger inte antalet försålda doser så mycket om hur skyddet ser ut.