Propositionen om katastrofmedicin som regeringen har fattat beslut om gör det möjligt för landstingen att bedriva hälso- och sjukvård utomlands, något som har varit förbjudet fram tills nu.
– Människor rör sig allt mer över nationsgränserna. Efter tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004 blev det tydligt att dagens ordning inte är tillfredställande. Vi behöver ha beredskap för att kunna hjälpa svenskar som drabbas när extrema situationer uppstår, säger socialminister Göran Hägglund i ett pressmeddelande från Socialdepartementet.
Fortfarande ska individen själv, resebolaget eller försäkringsbolaget med hjälp av hälso- och sjukvården i det aktuella landet ta ansvar för hälsan i möjligaste mån. Men i samband med exempelvis naturkatastrofer, terrorhandlingar eller utbrott av allvarliga smittsamma sjukdomar ska Socialstyrelsen och Räddningsverket kunna samordna och leda arbetet för att hjälpa de drabbade med hemvist i Sverige. Under förutsättning att det aktuella landet inte protesterar. Landstingen i Stockholm, Uppsala, Västra Götaland, Skåne, Västerbotten och Östergötland ska ansvara för beredskapen.
Regeringen satsar 6 miljoner per år under uppbyggnadsskedet, 2008 till 2009, och därefter 3 miljoner årligen. Propositionen föreslås börja gälla från och med september.