Kampanjer kring omregleringen

Kampanjer kring omregleringen

Idag protesterar Pensionärernas Riksorganisation, PRO, mot avreglering
och utförsäljning av Apoteket genom diverse aktiviteter i hela landet.
Utanför Apoteket C W Scheele i Stockholm fanns en handfull aktörer på
plats under förmiddagen. I veckan har också två apotekare initierat en kampanj för att många farmacevter ska kunna starta egna apotek.

11 apr 2008, kl 14:42
0

Annons

Idag är sista chansen att lämna in remissvar på Apoteksmarknadsutredningen. I samband med detta genomför PRO en landsomfattande kampanj i anslutning till vissa apotek. Organisationen vill bland annat att Apoteket ska finnas kvar i dess nuvarande form för receptbelagda läkemedel.
– Varför ska man förändra ett väl fungerande system? sa Anders Teljebäck, PRO:s förbundssekreterare.

Han stod på förmiddagen idag utanför ett centralt apotek i Stockholm med en stor och färgglad papperskedja, designad utifrån PRO:s nya logga. I andra ändan av kedjan stod Lars Åstrand, ombudsman på PRO. Ytterligare några medlemmar fanns på plats och delade ut vykort och flygblad. Men antalet överstegs närapå av mediarepresentanterna som bevakade händelsen.

Pressmeddelandet som skickades ut inför arrangemanget hade rubriken ?Pensionärer kedjar fast sig vid Apotek? men riktigt så dramatiskt gick det inte till. Kunderna gick obehindrat in och ut under dagens aktion, som inte heller syftade till att stoppa inträdet till Apoteket.
– Vi är för ökad tillgänglighet och därför bildar vi en mjuk kedja, sa Anders Teljebäck.

Fyra pensionärsorganisationer står bakom ett kritiskt yttrande över Apoteksmarknadsutredningens betänkande, som lämnades in till Socialdepartementet i mitten av mars. Förutom PRO finns Riksförbundet Pensionärsgemenskap, RPG, Sveriges Kommunalpensionärers Förbund, SKPF och Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF, med på listan.

Sveriges Pensionärsförbund, SPF, är däremot positiva till omregleringen, under förutsättning att patientsäkerheten garanteras. De menar att den förmodligen kommer att leda till ökad tillgänglighet och service. Anders Teljebäck från PRO är av en annan åsikt.
– Vi oroar oss för att speciellt glesbygden kommer att drabbas negativt när det gäller just tillgänglighet och service, sa han.

I veckan har också två apotekare, Laila Ibrahim  Bengtsson och Laila Yakob, uppmanat farmacevter att skriva på deras lista på Dagens Medicin om att regeringen ska möjliggöra för många farmacevter att starta egna apotek. Argumenten är de samma som Sveriges Farmacevtförbund drivit det senaste året.