Läkemedelsverket fullbokat

Sverige är ett populärt referensland för företag som ansöker om
registrering av ett läkemedel i flera europeiska länder samtidigt. Men nu
tvingas Läkemedelsverket säga stopp.

15 apr 2008, kl 14:07
0

Annons

Förfarandet DCP, ?decentral procedur?, används av företag som vill registrera sin produkt i flera länder parallellt. Ett referensland, som kallas RMS, ansvarar för utredningen, som sedan godkänns av de övriga länderna. Proceduren började användas i och med den nya läkemedelslagstiftningen som kom för några år sedan.

Enligt Thomas Kühler på Läkemedelsverket har fler och fler valt att vända sig till Sverige.
– Det är en handfull myndigheter i Europa som tillfrågas när det gäller RMS-skap och vi är en av dem. Förmodligen eftersom vi levererar kvalitet och är pålitliga och konsekventa. Vi är även pragmatiska och försöker hellre lösa ett problem än att avslå en ansökan, säger han.

Men nu är Läkemedelsverket fullbokat ? under resten av 2008 och halva 2009. Men det stora antalet förfrågningar är inte det enda bekymret. Tiden som går mellan ett företags förfrågan till Läkemedelsverket om att agera RMS tills dess själva registreringsansökan kommer in är ett annat.
– Företagen ställer sig i kö upp till två år i förväg för att vara säkra på att få en utredning gjord. Sedan hör de plötsligt av sig med kort varsel och vill skjuta på starten ytterligare ett halvår. Problemet har funnits väldigt länge men nu har bägaren runnit över. Vi kan inte fortsätta att bedriva vår verksamhet under sådana premisser, säger Thomas Kühler.

Läkemedelsverket har nu gått ut med information kring situationen på sin hemsida. Där kräver myndigheten bland annat att alla sökande ska bekräfta ett halvår i förväg att en registreringsansökan verkligen kommer att dyka upp i tid. Den som inte skickar in någon bekräftelse riskerar att förlora sin köplats. Och den som anmäler en försening kan inte räkna med att den nya tidsramen godkänns.

Tillvägagångssätt vid nya förfrågningar om RMS-skap tas också upp på hemsidan. Bland annat vill Läkemedelsverket att dessa ska komma in ett halvår innan själva ansökan om registrering av läkemedel skickas in. Förfrågningar enligt de nya rutinerna kommer att tas emot från och med maj 2009.
– Målet är att den kö vi har idag ska ätas upp och sedan ska vi börja arbeta utifrån det nya sättet, säger Thomas Kühler.