Det är två studier som båda publicerades i går på tidskriften Lancets hemsida. I den ena studien har italienska forskare studerat nästan 7 000 personer över 18 år med hjärtsvik. Hälften av personerna lottades till att få en kapsel med 1 g fleromättade fettsyror (850-882 mg eicosapentaenoicsyra och docosahexaenoicsyra) och andra hälften fick placebo.
Personerna följdes under fyra år för att se hur många som avled eller vistades på sjukhus på grund av hjärtproblem. 94 procent av patienterna behandlades samtidigt med ACE, 65 procent med betablockerare och 39 procent med sprionolaktan.
Resultaten visade att risken att dö var nio procent lägre för personer som år omega-3 än placebo. Det var också något färre personer i omega-3 gruppen som hamnade på sjukhus på grund av hjärt-kärlproblem än i placebogruppen. Slutsatsen är att 56 personer måste behandlas med omega-3 under fyra år för att förhindra ett dödsfall.
Det är ett bättre resultat än vad forskarna som testade statiner i den andra studien i Lancet kom fram till. I den, också gjord i Italien studien fick 2 285 hjärtpatienter äta 10 mg rosuvastatin (Crestor) dagligen i fyra år och 2 289 fick placebo. Forskarna kunde inte uppmäta någon skillnad mellan överlevnad och sjukhusvistelse mellan de båda grupperna.
I en kommenterande artikel skriver hjärtforskaren Gregg C Fonarow vid University of California att trots att mer forskning på doser och verkningsmekanismer av omega-3 behövs så bör de finnas med som ett alternativ vid behandling av hjärtpatienter. Men, säger han också, det är av största vikt att inte hjärtpatienter på eget bevåg äta omega-3 utan att läkare är inblandade i beslutet.