Spanska läkare gör uppror mot läkemedelsföretagen

I Spanien har läkarkåren startat en proteströrelse mot att industrin
har ett alltför stort inflytande över vården. Uppropet startade i maj
och växer sig allt starkare.

23 sep 2008, kl 11:34
0

Annons

Den nystartade rörelsen kallar sig ?No gracias? eller ?Nej tack? på svenska. Anledningen till att den startat är att delar av den spanska läkarkåren upplever att läkemedelsindustrin har fått ett alltför stort inflytande över dem och resten av vården. Genom presenter, resor, utbildningar och till och med rena kontanter gör företagen sitt bästa för att få läkare att skriva ut just deras produkter. Enligt grundarna av rörelsen har sådana inslag blivit vardag för många läkare vilket underminerar deras trovärdighet.

Efter att spanska medier tidigare i år rapporterat om multinationella läkemedelsföretag som erbjuder spanska läkare gåvor och ersättningar tog debatten fart och proteströrelsen drog i gång.
– Syftet är att förändra förhållandet mellan läkemedelsindustrin, offentliga sjukvårdsgivare, vårdpersonal, patienter och medborgare, säger Carlos Ponte som är en av initiativtagarna till projektet till British Journal of Medicine.

Han är chef för en intensivvårdsavdelning på ett sjukhus i Oveido i norra Spanien och menar att det som sker i landet är en kulturförändring som allvarligt påverkar rationaliteten bakom förskrivningen av läkemedel.

Den spanska röreslen är ansluten till det internationella nätverket ?No free lunch? som är en sammanslutning av icke-vinstdrivande organisationer som vill uppmuntra sjukvårdspersonal att se till vetenskapliga resultat och inte till marknadsföring när de väljer en behandling. ?No gracias? växer sig allt starkare bland hälso- och sjukvårdspersonal i Spanien men fortfarande är det bara en minoritet bland läkarna som anslutit sig.