Besök från industrin påverkar förskrivningen

Läkare som får information av läkemedelsproducenter förskriver mindre rationellt än de som inte får sådan information.
Det visar en undersökning av  vårdcentraler i Göteborg.

27 nov 2008, kl 13:15
0

Annons

Läkemedelsföretag är skyldiga att informera om sina produkter men informationen fungerar också som ren marknadsföring. När Daniel Carlzon, ST-läkare vid sektionen för klinisk farmakologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, tillsammans med kollegor gjorde en enkätundersökning fick de ett tydligt resultat.

Läkare som får information från industrin förskriver mindre rationellt än andra.
– Av 21 vårdcentraler svarade 17 att de regelbundet tar emot besök från industrin, de flesta minst en gång i månaden. När vi tittade på förskrivningsdata såg vi att dessa i lägre utsträckning valde läkemedel från rekommendationslistorna, säger Daniel Carlzon.

Studien utformades som en enkätundersökning riktad till chefer på vårdcentraler. Dessa fick svara på frågor om vårdcentralens egenskaper, chefens utbildning och introduktion för nyanställda om de fastställda mål för läkemedelsförskrivning som finns i Västra Götalandsregionen. Inom sex behandlingsområden finns mål för rationell förskrivning i regionen. De fick också svara på hur ofta och i vilken form de fick information om läkemedel.

Svaren visade att av de vårdcentraler som tar emot besök från industrin i median uppfyllde ett av målen, jämfört med 3,5 för de som inte tog sådana besök.
– Det skiljer bara i antalet uppnådda mål, utan även om man tittar på den absoluta
förskrivningen. Då ser man också en signifikant skillnad mellan
vårdcentraler som tar emot respektive inte tar emot producent Jag tror att läkarna påverkas fast de själva kanske inte är medvetna om det, säger Daniel Carlzon.

Att välja läkemedel som inte är de rekommenderade innebär stora ekonomiska kostnader för landstinget. Enligt Daniel Carlzon skulle stora summor sparas om fler vårdcentraler valde de billigare alternativen.
– Men man ska inte heller stirra sig blind på ekonomiska aspekter, läkemedlen som rekommenderas är också  beprövade och väl fungerande vilket är en  anledning som gör det bra att välja dem, säger han.

En sak Daniel Carlzon reagerat på är att besöken från industrin nästan alltid sker på lunchtid i samband med att företaget bjuder på mat.
– Det är som att personalen inte betraktar det som utbildning som ska ske på arbetstid utan något som inte ska störa arbetsdagen, säger han.

Daniel Carlzon menar att landstingen borde satsa mer på oberoende utbildning och information om läkemedel så att patienter och läkare objektivt kan värdera olika behandlingsalternativ.