EU-kommissionen till attack mot läkemedelsföretag

Originalföretagens strategier för att försena försäljningen av generika har kostat konsumenterna i Europa runt 30 miljarder kronor. Det hävdas i en rapport från EU idag.

28 nov 2008, kl 14:27
0

Annons

Anklagelserna bygger på bevis som EU-kommissionen samlade in under oannonserade inspektioner under januari månad. Då fick Astrazeneca, Glaxosmitkline och åtminstone sju bolag till oväntade besök från kommissionens kontrollanter.

Många delpatent
på samma läkemedel, stämningar av generikaföretag, inblandning i länders procedurer vid godkännande av generika och diverse uppgörelser med generikaföretag, är några av strategierna som originalföretagen, enligt kommissionen, använder för att försena introduktionen av kopiorna.
?Jag förmodar att vi alla haft diskussioner om hur vi ska kunna hindra generikaföretagen?, är ett citat från dokumentation som kommissionens kontrollanter fann vid sin raid. ?Vänta inte för länge med att patentera nya salter, generikaföretagen startar allt tidigare? ett annat citat.

En vanlig strategi är enligt kommissionen att stämma generikaföretag för patentintrång och därigenom hindra dem att komma in på marknaden med kopian, men också att betala generikaföretag för att inte sälja kopian på en viss marknad. Kommissionen beräknar att sådana uppgörelser hittills gjorts till ett värde av 200 miljoner euro.

Mellan 2000
och 2007 har de forskande företagens förseningstrategier kostat Europas patienter cirka tre miljarder euro, hävdar kommissionen.
För bara några dagar sedan gjorde EU:s kontrollanter nya oannonserade inspektioner, denna gång hos generikaföretag, bland andra Teva och Krka.
Rapporten som lämnats idag är en delrapport.