Enligt Göran Hägglund ska upp till hälften av de apotek som idag ingår i Apoteket AB säljas till privata aktörer. Av de som återstår i statlig ägo ska upp till 200 apotek flyttas över till en statligt ägd apotekskedja där de enskilda apoteken sköts av entreprenörer. Målet är att entreprenörerna på sikt ska köpa ut apoteken från moderbolaget.
? Vi är nöjda med det förslag som regeringen presenterar idag och jag tycker det är ett mycket spännande förslag med kedjan för entreprenörer, säger Stefan Carlsson.
Vad förslaget faktiskt kommer att innebära i praktiken kan varken Göran Hägglund eller Stefan Carlsson svara på.
? Vi har inte bestämt mer än att upp till hälften av apoteken ska säljas, säger Göran Hägglund.
Finns det någon miniminivå på antal apotek som ska säljas?
? Nej, det här blir en uppgift för omstruktureringsbolaget.
Enligt Stefan Carlsson är det nu tre saker som avgör hur många apotek han kommer att ha i sitt företag om cirka ett år.
? Det första som är osäkert i dagsläget är vad ?mer än hälften? av apoteken egentligen innebär. Det andra är hur snabbt den här oberoende kedjan kommer att växa fram och hur många av de 200 apoteken som ska komma från Apotekets befintliga apotek och hur många som kommer att vara nyetableringar. Det tredje är att vi i dagsläget inte vet hur mycket den här marknaden kommer att växa de kommande åren, planen är ju att det ska bli fler apotek men hur många kan vi inte bedöma ännu.
? Det är mycket som är dynamiskt just nu så det är omöjligt för mig att spekulera i hur många apotek som Apoteket AB kommer att ha om ett år, säger Stefan Carlsson.
Den oberoende apotekskedjan, som alltså ska ägas av ytterligare ett statligt bolag, är regeringens sätt att försöka få in även mindre aktörer på marknaden. I lagförslaget står det att regeringen gör bedömningen att det redan från början behövs en stödstruktur för enskilda aktörer, vilket är argumentet för det statliga bolaget.
? Jag tror nog det kan fungera, men de måste få hjälp från moderbolaget med både varuförsörjningen och prisförhandlingarna, annars kommer det aldrig att gå, säger Stefan Carlsson.
Sveriges Farmacevtförbund har under hela processen drivit frågan om småföretagande, och de är försiktigt positiva dagens förslag.
? Det är en vilja från regeringen som är positiv, men den är väldigt vag. Vi tror att det kan bli bra, men det är många frågetecken. Det är också synd att de bara sätter ett tak för småföretagandet på 200 apotek. Ute i Europa ägs 90 procent av apoteken av enskilda apoteksföretagare och 200 i Sverige är en låg ambition.
Lennart Axelsson är också kritisk till regeringens fokusering på läkemedelspriset.
? Vi brukar säga elakt att man ser apotekaren mer som en krämare än en del av hälso- och sjukvården.
Bland annat tycker han att det saknas tydliga förslag om hur apoteken till exempel ska få ersättning för hälsorådgivning.
I lagförslaget står det att den aktuella prismodellen för generiska läkemedel valts särskilt för att gynna små aktörer med små förhandlingsmöjligheter. Men att prismodellen är bra för småföretagare håller inte Lennart Axelsson med om.
? Vi tycker inte om prismodellen, det är en blandmodell som Hägglund menar ska pressa priserna, men som vi tror kommer att missgynna småföretagarna. Det statliga bolaget med entreprenörer blir som en kompensation, små aktörer kommer att vara beroende av ett moderbolag för att klara sig.
? Det känns som att regeringen bugar för de stora internationella kedjorna och deras vinstbegär.