Vägen till den nya apoteksmarknaden

Vägen till den nya apoteksmarknaden

Fyra klusterköpare är klara. Tillsammans med andra nya aktörer ger de sig in på marknaden. Apoteket AB ska omformas och en branschförening profilera sig. Omregleringen av apoteksmarknaden är en lång resa. Här samlar vi ett urval av våra artiklar från de senaste två åren.

10 dec 2008, kl 13:42
0

Annons

Artikellistan uppdateras löpande.

8 februari
APOTEK HJÄRTAT INVIGER
På måndagen är det invigning av ytterligare apotek i ny ägares
regi. Apotek Hjärtat öppnar sina 196 första apotek och under tisdagen
ytterligare tio. Samtidigt har kedjan utsett en styrelse.

8 februari
DOC MORRIS FÅR TILLSTÅND
Nu har även DocMorris fått sitt apotekstillstånd. På fredagen fick
de klartecken från Läkemedelsverket att öppna fullsortimentsapotek. Det
första öppnar i Eskilstuna den 25 januari.

18 januari
MEDSTOP INVIGDE FÖRSTA APOTEKET
Söndagen den 17 januari 2010 var det dags. Då togs Apoteket AB:s skylt ner till förmån
för de nya ägarna Medstop. Entusiasm från både nya och gamla ägare var
det som präglade invigningen av det första privata apoteket sedan 1971.

15 januari
BRANSCHEN LOVAR LEVERANS
De nya skärpta reglerna för generikautbyte innebär högre krav på att
företagen kan leverera vad man lovat. De två branschorganisationerna
har nu uttalat sin vilja att se till att det fungerar.

11 januari
APOTEKETS FORSKNING TILL LÄKEMEDELSVERKET

Det forsknings- och utvecklingsarbete som idag bedrivs inom Apoteket AB
bör hamna hos Läkemedelsverket. Vid verket bör också inrättas ett
rådgivande organ för läkemedelsanvändning. Det är några av
bedömningarna socialdepartementet gör.

11 januari
MEDSTOP TAR ÖVER NÄSTA VECKA

Från och med den 17 januari börjar Medstop att ta över de sina nya
apotek. De närmsta veckorna kommer flera av klusterköparna att hänga
upp sina egna skyltar i butikerna.

2009

21 december 
BRANSCHFÖRENING HAR BILDATS
En ny branschförening för landets apoteksaktörer har bildats. Sveriges Apoteksförening är namnet och ordförande blir Cecilia Marlow, vd för apotekskedjan Kronans Droghandel, som välkomnar både stora som små spelare att gå med.

18 december
3000 TÄNKER SÄLJA RECEPTFRITT 
Hittills har Läkemedelsverket fått in anmälningar från 3000 butiker som tänker sälja de receptfria läkemedel som får säljas utanför apotek. Myndigheten konstaterar att intresset är stort och det är viktigt att kommunerna sköter tillsynen.

17 november
FÖRSTA TILLSTÅNDEN KLARA
Läkemedelsverket har nu beviljat de första tillstånden att bedriva öppenvårdsapotek. Medstop, Vårdapoteket i Norden och Apotek Hjärtat är de som fått de första.

9 november
APOTEKSKÖPARNA HAR OFFENTLIGGJORTS
Fyra aktörer köper åtta kluster. Det står klart när Omstruktureringsbolaget idag måndag presenterar vilka köparna är. Tamro blir utan kluster.

HJÄRTAT NY STORAKTÖR
Apotek Hjärtat blir den största nya apoteksaktören i Sverige med 208 apotek och 1 500 anställda efter köpet av kluster 1 och 8.

NYSTARTAT BOLAG KÖPER EXPEDITIONSAPOTEK
Totalt kommer 24 expeditionsapotek som finns placerade på sjukhus runt om i landet att gå till nystartade Vårdapoteket i Norden AB. Bakom företaget står Investor och Priveq som vill utveckla tjänster till patient och vårdpersonal.

FARMACEVTFÖRETAGARNA SATSAR VIDARE
Trots att Sveriges Farmacevtförbunds egenföretagargrupp Farmacevtföretagarna inte fick köpa några apotek går de vidare med planerna på en serviceorganisation för entreprenörer.

MEDSTOP OCH KRONANS DROGHANDEL VILL EXPANDERA
Medstop och Kronans Droghandel är de två apoteksaktörer som var mest väntade av klusterköparna som nu presenterats. Medstop blir ägare till 62 apotek i storstadsområden och Kronans Droghandel till 171 apotek fördelade över landet.

TAMRO TITTAR PÅ ANDRA MÖJLIGHETER
Tamro som var en av de förhandstippade köparna blir inte en av klusterköparna. Enligt företagets informationschef tittar de nu på andra möjligheter.

19 oktober
APOTEKSSYMBOLEN PRESENTERAD
Nu är den klar, apotekssymbolen som ska pryda landets alla apotek.

28 september
KRAV PÅ GODKÄND APOTEKSSYMBOL
Regeringen har idag kommit med tre lagförslag med anledning av apoteksomregleringen. Krav på att alla nya apotek använder den nationella symbolen är ett av dem.

25 september
KRAV PÅ ATT APODOS SÄLJS
I de nya ägarinstruktioner som Apotekets styrelse inte kunde acceptera ingår bland annat krav på att Apodos bolagiseras och skiljs från Apoteket. De ska också avbryta pågående planer på att köpa en ny grossist.

23 september
PLANERAT ICA-SAMARBETE AVGÖRANDE FÖR OAB
De krav som Apoteket Omstrukturering, OAB, ställde på Apoteket på fredagen var inte något exceptionellt. Det menar OAB:s vd Eva-Britt Gustafsson som tror att det inträffade lugnar intresserade apoteksköpare. Budgivningsprocessen fortsätter nu enligt planerna.

22 september
OAB SPARKAR APOTEKETS STYRELSE
Hela Apotekets styrelse tvingas avgå. Anledningen är att de inte går med på de nya förhållningsorder som Omstruktureringsbolaget, OAB, gav till företaget i fredags. Det är bland annat Apotekets marknadsföring och samarbetet med Ica som fått OAB att reagera. Men enligt styrelseordförande Per Båtelson blir det helt omöjligt att driva Apoteket AB med de nya instruktionerna.

DET BLIR INGET APOTEKET ICA
Det blir sannolikt inget samarbete mellan Apoteket och Ica säger Apotekets avgående styrelseordförande Per Båtelson. Instruktionerna från OAB gör att samarbetet blir i princip omöjligt säger han.

AKTÖRER LÄTTADE ÖVER OAB:S BESLUT
Blivande apoteksaktörer är nöjda över att regeringen agerar i frågan om Apoteket AB. Men de efterlyser ny tydlig information om vad det så kallade stand still-avtalet innebär.

ICA SER ÖVER ANDRA MÖJLIGHETER TILL SAMARBETE
Med de nya förutsättningar som Apoteket AB nu får är det omöjligt för dem att samarbeta med dagligvarukedjan Ica. Men Ica lägger inte ner planerna på att samarbeta med andra aktörer om försäljning av receptbelagda produkter.

11 september
APOTEKET VARSLAR 200
Apoteket AB har varslat omkring 200 personer om övertalighet. Varslet, som är en del av anpassningen till företagets minskade verksamhet, rör främst anställda på huvudkontoret i Stockholm men också medarbetare ute i landet.

2 september
RECEPTFRITT SKA HÅLLAS ÅTSKILLT
Receptfria läkemedel som säljs i dagligvaruhandeln måste förvaras åtskilt från andra varor i butiken. Det skriver Läkemedelsverket i sitt förslag till föreskrifter för försäljning av receptfria läkemedel.

17 augusti
LUCKOR I OTC-LISTAN ENLIGT HANDELN
Det saknas vissa produktgrupper bland de receptfria läkemedel som får säljas i dagligvaruhandeln. Det menar representanter från bland annat Coop.

13 augusti
CELESIO BÖRJAR REKRYTERA TILL APOTEK
Det tyska apoteksbolaget Celesio kommer att nyöppna 100 apotek i Sverige med början i höst. Rekryteringen av de första 30-talet tjänster är nu igång.

12 augusti
HANDELN NÖJDA MED OTC-LISTAN
Den preliminära lista som Läkemedelsverket presenterat över receptfria preparat som ska få säljas i dagligvarubutiker har väckt blandade känslor. Flera aspirerande apoteksaktörer tycker att listan är för lång men i dagligvaruhandeln är man nöjd. Men frågan om produkternas exponering är fortfarande obesvarad.

12 augusti
EXPONERING AV RECEPTFRITT AVGÖRANDE
Hur de receptfria läkemedlen får exponeras i butikerna är en viktig fråga för både ekonomin och säkerheten. Handeln vill inte ha för stränga krav men experter menar att det krävs signaler till kunderna om vilka risker som finns.

17 juni
INTERVJU: DAN ERICSSON
Med två veckor kvar till omregleringen är ansvarige statssekreterare Dan Ericsson (KD) nöjd. Men omregleringen har varit besvärligare än han först trodde.Samtidigt menar han att mycket av kritiken är rena pr-trick.

16 juni
ÅHLÉNS VÄRVAR APOTEKSANSVARIG FRÅN TLV
Apotekaren Amadou Jallow med ett förflutet inom både Apoteket, Socialstyrelsen och senast TLV är en av dem som ska utveckla Åhléns apotekskoncept. I juli börjar han som läkemedelsansvarig på detaljhandelskoncernen.

15 juni
KRONANS DROGHANDEL OCH KF KÖPER APOTEK IHOP
Det finska KD-Oriola och Kooperativa Förbundet, KF, satsar på att gemensamt ge sig in på apoteksmarknaden. De tänker köpa apotekskluster tillsammans som går under namnet Kronans Droghandel.

10 juni
INTERVJU: THONY BJÖRK
När marknaden fylls av apoteksägare växer behovet av en gemensam plattform. Thony Björk på Apoteket AB:s internationella enhet bäddar för en ny branschorganisation.

10 juni
INFORMATION TILL SMÅFÖRETAGARE VID MIDSOMMAR
Förfarandet av apoteksförsäljningen tar ytterligare några steg framåt. Apoteket omstrukturering AB meddelar att de till midsommar kommer att öppna en webbplats för blivande småföretagare och i samband med det ska ytterligare information om småföretagarklustret presenteras.

2 juni
INTERVJU: STEFAN GUSTAFSSON
Trots att de ska säljas måste både ekonomi och drift vara i toppform på de apotek Apoteket AB blir av med. Nio nya bolag bildas och det är en snårig process för driftansvarige Stefan Gustafsson..

29 maj
30-TAL APOTEKSANSTÄLLDA TACKAR NEJ TILL NY ARBETSGIVARE
Av de omkring 5 500 medarbetare som tillhör apotek som ska säljas till nya aktörer är det omkring 30 personer som valt att inte följa med. Det står klart när de anställdas betänketid gått ut.

29 maj
TAMRO SATSAR PÅ RENODLADE APOTEK
Tamro har ännu inte fattat beslut om de kommer att gå in som aktörer på den svenska marknaden. Men förberedelserna för ett eventuellt inträde pågår för fullt och företaget har sin strategi klar för sig. Det blir fokus på läkemedel och inte på bantningstips.

27 maj
INTERVJU: YLVA HAMBRAEUS BJÖRLING
En avgörande del för nya apoteksaktörer är att alla informationsdatabaser som legat hos Apoteket AB flyttats till Servicebolaget. Det har pratats om kaos men vd Ylva Hambraeus Björling känner sig lugn och säger att allt är under kontroll.

20 maj
INTERVJU: LENNART AXELSSON
I veckan fick de aktörer som anmält intresse för att köpa apotek ut siffrorna på apotekens omsättning. Därmed kan det fackligt initierade entreprenörsbolaget Farmacevtföretagarna på allvar börja diskutera med eventuella investerare. I vår intervjuserie med profiler inom omregleringen har turen kommit till Farmacevtföretagarnas vd Lennart Axelsson.

18 maj
APOTEKSANSTÄLLDA RISKERAR LÄGRE PENSION

Apoteksanställda som följer med till nya arbetsgivare riskerar att få sänkta pensioner. De nybildade bolagen följer en annan pensionsplan än de som finns i Apoteket AB. Facket menar att Apoteket döljer fakta.

13 maj
INTERVJU: ERICA HAGBLOM
Läkemedelsverkets inspektionsenhet uppmanar aktörerna att sitta still i båten men samtidigt förbereda sig noggrant. I en intervju berättar Erica Hagblom på Läkemedelsverket att  många aktörer fortfarande har mycket kvar att göra.

6 maj
UNIVERSITETAPOTEKET SIKTAR PÅ DE STORA APOTEKEN
Universitetsapoteket har redan bestämts sig för kluster nummer 8. Tamro är intresserad av ett av de stora klustren och Kronans Droghandel ska räkna mera innan de bestämmer sig. För de nya apoteksaktörerna innebär gårdagens offentliggörande av vilka apotek som ska säljas att planerna blir allt mer konkreta.

6 maj
INTERVJU: EVA-BRITT GUSTAFSSON
Arkitekten bakom försäljningen av apoteken, OAB:s vd Eva-Britt Gustafsson, är nöjd med arbetet och tror att köparna kommer att bli likaså. I en intervju klargör hon processerna som kommer och hur många kluster man egentligen får köpa.

5 maj
NU GÅR STARTSKOTTET FÖR FÖRSÄLJNINGEN

Tre stora kedjor, sex mindre och några hundra enmansföretag, så ser det nya apotekslandskapet enligt Omstruktureringsbolagets plan.

315 APOTEK KVAR I APOTEKET AB:S ÄGO
Totalt ska 466 apotek säljas uppdelade i åtta kluster. Apoteket AB får behålla 315 öppenvårdsapotek och Apoteket shop. Ett nytt statligt bolag ska ta över 150 apotek som ska drivas av småföretagare.

APOTEKET NÖJDA MED LISTAN
Det blir en stor förändring och tuffa tider som väntar Apoteket AB när fler än hälften av deras apotek ska säljas. Men företagets ledning är nöjd med det arbete som OAB utfört och ser fram emot framtiden.

FACKET UPPRÖRS ÖVER FÖRDELNINGEN
För snål satsning på småföretagare och en alltför dominerande ställning till Apoteket AB. Det är Farmacevtförbundets reaktion på OAB.s presentation av de kluster av apotek som ska säljas.

29 april
INTERVJU: MONIKA HÖGLIND
Monica Höglind, HR-chef på Apoteket berättar i en intervju att en särskild help-desk kommer att starta dit apotekspersonal kan vända sig med frågor.

24 april
PROPOSITIONEN OM RECEPTFRIA LÄKEMEDEL ÖVERLÄMNAD
Regeringen har idag lämnat över propositionen ?Handel med vissa receptfria läkemedel? till riksdagen. Inga större ändringar har gjorts från lagrådsremissen.

17 april
STÖKIGA MÅNADER VÄNTAR APOTEKEN
Den 4 maj får anställda på landets apotek veta om de får ny arbetsgivare eller inte. Men vilka som blir nya ägare av de apotek som ska säljas blir klart först under senhösten. Det framkom på Apotekets årsstämma idag.

3 april
LIF FÖRESLÅR SÄNKT PRIS PÅ ORGINALLÄKEMEDEL
Sänk priset på orginalläkemedel med 65 procent efter det att patentet gått ut. Det föreslår Lif  i ett brev till TLV idag. Detta kan leda till de besparingar på 350 miljoner kronor på TLV aviserat menar Lif.

3 april
GENERIKALEVERANTÖRERNA NÖJDA MED PRISMODELLEN
I det förslag som TLV lämnat om en ny struktur för prissättning ligger stort fokus på generikahandeln. Den egna branschorganisationen är väldigt nöjda med modellen men efterlyser ytterligare förändringar för att spara pengar.

2 april
APOTEKEN FÅR DELA PÅ 460 EXTRA MILJONER
Apotekens handelsmarginal kommer att öka från dagens 16  till 18 procent efter omregleringen. Det innebär att staten kommer betala 460 miljoner kronor mer till apoteken än vad som görs idag. För att finansiera de ökade marginalerna föreslår TLV ett antal rationaliseringar av prissättningsmodellen som ska spara upp till 650 miljoner kronor.

2 april
EFFEKTIVARE GENERIKAMARKNAD SKA FRIGÖRA PENGAR
Apoteken ska bli bättre på att sälja den billigaste generiska kopian inom ett läkemedelsgrupp och prissättningen av generika ska bli mer sofistikerad. Det är några av förändringarna som TLV vill införa föra att finansiera den höjda handelsmarginalen.

2 april
AKTÖRERNA SKEPTISKA TILL PRISMODELLEN
Flera av de tänkbara apoteksaktörerna ställer sig avvaktande till den nya prissättningsmodellen. Att det ännu inte är klart hur försäljningen av receptfria läkemedel ska regleras gör att många känner sig tveksamma.

24 mars
APOTEKARSÄLLSKAPET FÖRESPRÅKAR BRITTISK MODELL
I en rapport till socialdepartementet föreslår Apotekarsällskapet att ersättningen för farmacevtiska tjänster blir en mycket mer central del i prismodellerna på den omreglerade marknaden än vad som hittills föreslagits. Förebilden är det brittiska systemet där apoteken får ersättning från NHS.

23 mars
KU-ANMÄLAN INLÄMNAD
Ylva Johanssons KU-anmälan av Göran Hägglund för att han sparkat den tidigare generaldirektören för TLV, Ann-Christin Tauberman, är nu inlämnad.

19 mars
ARTIG UTFRÅGNING OM APOTEKSMARKNADEN
De flesta inbjudna talare på socialutskottets öppna utfrågning ställde sig positiva till omregleringen. Men alla passade också på att framföra sina käpphästar en sista gång inför riksdagens representanter.

6 mars
ÖPPEN UTFRÅGNING I RIKSDAGEN
Socialutskottet kommer att ordna en öppen frågestund med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden. Representanter från myndigheter och organisationer finns på plats för att svara på frågor.

4 mars
LV VILL PRIORITERA ANSÖKNINGAR FRÅN SÅLDA APOTEK
Läkemedelsverket har redovisat sitt regeringsuppdrag om hur tillståndsgivningen för apotek ska ordnas efter den första juli i år. I rapporten framgår att handläggningstiden kan bli uppemot 60 dagar och att myndigheten lutar åt att prioritera ansökningar från befintliga apotek sålda av omstruktureringsbolaget

3 mars
LV VILL HA INFORMATION HOS SJUKVÅRDSRÅDGIVNINGEN
Läkemedelsverket anser att Sjukvårdsrådgivningen ska ta över den nationella läkemedelsupplysningen efter omregleringen. Förslaget har nu lämnats till socialdepartementet.

24 februari
MÅNGA INTRESSERAR SIG FÖR EGENFÖRETAGARE
Apoteket Omstrukturering AB har skickat ut en öppen enkät för att kartlägga intresset av att köpa enskilda apotek på den nya marknaden. Samma initiativ kommer även från Farmacevtföretagarna som också de vill undersöka intresset.

24 februari
TLV FÖRESLÅR PRINCIPER FÖR HANDELSMARGINALER
I en första skiss har TLV nu lämnat förslag till regeringen på hur en utformning av handelsmarginalen på den nya apoteksmarknaden ska se ut. Olika modeller för orginalläkemedel och generika kan bli en av lösningarna.

23 februari
FLERA BRISTER I LAGFÖRSLAGET MENAR FACKFÖRBUND
Sveriges Farmacevtförbund är positiva till att regeringen nu lagt ett lagförslag om att avskaffa apoteksmonopolet men saknar flera viktiga bitar. De är starkt kritiska till att andra än apotekare kan vara läkemedelsansvariga.

20 februari
LÄKEMEDELSVERKET SKA TA FRAM NY APOTEKSSYMBOL
Läkemedelsverket har fått regeringens uppdrag att ta fram en nationell symbol för alla apotek på den nya marknaden. Det framgår av propositionen som regeringen lämnade till riksdagen idag.

20 februari
APOTEKARSÄLLSKAPET BESVIKNA PÅ KOMPETENSKRAVET
Det blir inget krav på apotekarkompetens för den läkemedelsansvarige på den nya apoteksmarknaden. Företrädare för apotekarkåren är besvikna på att regeringen inte skärpte formuleringen.

20 februari
FÅ NYHETER I APOTEKSPROPPEN
Regeringen har idag offentliggjort propositionen om omregleringen av apoteksmarknaden. Inga större förändringar syns jämfört med lagrådsremissen, och många detaljfrågor förblir obesvarade. Men regeringen tydliggör att de statliga entreprenörsapoteken inte bör ligga under Apoteket AB. 

20 februari
ÅLDERSGRÄNS FÖR ATT KÖPA RECEPTFRITT

Det blir en 18-årsgräns för att köpa receptfria läkemedel i handeln, och i princip blir det de läkemedel som idag säljs av ombuden som ska få säljas i dagligvaruhandeln efter omregleringen. De beskeden ger socialminister Göran Hägglund idag.

19 februari
PROPOSITIONEN OM APOTEKSMARKNADEN ANTAGEN
Regeringen har idag antagit propositionen om den nya apoteksmarknaden. På tisdag i nästa vecka beräknas den överlämnas till riksdagen.

16 februari
GÖRAN HÄGGLUND DEMENTERAR KONFLIKT
Det var inte någon oenighet om prismodellen som gjorde att TLV:s generaldirektör Ann-Christine Tauberman oväntat fick lämna sin post i början av februari. Det hävdar Göran Hägglund och välkomnar socialdemokraternas eventuella KU-anmälan.

5 februari
TAUBERMAN FÅR SPARKEN FRÅN TLV
Ann-Christine Tauberman tvingas lämna sin post som generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Regeringen säger sig vilja ha in ny kompetens för att klara av apoteksomregleringen. Branschen är mycket förvånad över beskedet.

5 februari
APOTEKET AB TÄNKER BLI STÖRRE
Apotekets vd Stefan Carlsson räknar med att Apoteket AB ska expandera kraftigt efter omregleringen av marknaden. Av de 400 nya apotek som regeringen räknar med efter omregleringen vill Stefan Carlsson att Apoteket har ?en stor andel?.

4 februari
OAB SKA KONTROLLERA ÄGANDET
Enligt regeringens lagrådsremiss är det Läkemedelsverket som ska avgöra vilka som får äga apotek och inte. Men tidspressen gör att Läkemedelsverket tvingas räkna med Omstruktureringsbolaget som i praktiken kommer vara de som granskar eventuella köpares lämplighet som apoteksägare.

30 januari
BESKED FRÅN TLV OM HANDELSMARGINALER SENARELÄGGS
Enligt en tidigare tidsplan skulle TLV senast imorgon ha rapporterat in ett förslag på hur handelsmarginalen ska beräknas på den omreglerade marknaden. Men Socialdepartementet har gett myndigheten ytterligare tid att lösa frågan.

23 januari
GÖRAN HÄGGLUND TILLBAKAVISAR INDUSTRIN
Representanter för läkemedelsindustrin har uttryckt oro över hur regeringen har hanterat omregleringen av Apoteket AB. Socialministern Göran Hägglund bemötte kritiken när han talade inför Läkemedelsriksdagen igår.

20 januari
TLV:S TIDSPLAN FÖR OMREGLERINGEN KLAR
Inför omregleringen av apoteksmarknaden har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket ett flertal stora uppgifter att lösa. För att tidsplanen ska hålla krävs att riksdagen tar beslutet i april, skriver TLV till regeringen.

14 januari
APOTEKSPROPPAR PLANERADE TILL MARS OCH APRIL

Enligt regeringskansliets schema för 2009 planerar regeringen att lämna över de två propositionerna om omregleringen av apoteksmarknaden i mars och april i år.

13 januari
INDUSTRIN UPPRÖRS ÖVER HÄGGLUNDS PRISMODELL

De forskande läkemedelsföretagen tycker inte att omregleringen av apoteksmarknaden hanterats på ett bra sätt. I en debattartikel i Dagens Industri idag skriver företrädare för Lif, Astrazeneca och Pfizer att omregleringen kommer att plocka pengar från forskningen och hamn direkt i apotekskedjornas fickor.

8 januari
TLV:S UPPDRAG FÖRTYDLIGAT
Till den 1 april ska TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket bland annat ha en plan för vilka förutsättningar som ska gälla för utbyte av läkemedel på apotek efter att apoteksmarknaden omreglerats. Det skriver regeringen i sitt uppdrag till myndigheten.

2008

12 december
INGET NYTT INFORMATIONSCENTRUM HOS LÄKEMEDELSVERKET
Den producentoberoende informationen om läkemedel som Apotekets kundcentrum idag sköter ska tas över av Läkemedelsverket. Det är regeringens plan, men Läkemedelsverket räknar inte med att starta något nytt centrum.

12 december
EXTRA ERSÄTTNING TILL APOTEKEN HÄNGER I LUFTEN
Enligt regeringen ska handelsmarginalen vara grunden för apotekens lönsamhet. Men frågan om apoteken även ska få en extra ersättning per expedierat recept och för farmacevtiska tjänster kommer sannolikt inte vara löst innan sommaren.

9 december
LAGFÖRSLAGET OM OMREGLERINGEN KLART

Regeringen lämnar idag över sitt lagförslag kring omregleringen av apoteksmarknaden till lagrådet.  Bland annat föreslår regeringen att apoteken enbart ska få förhandla om inköpspriset på originalläkemedel och att merparten av Apoteket AB ska vara kvar i statlig ägo.

9 december
STATLIG KEDJA SKA HJÄLPA ENTREPRENÖRER
Det är fortfarande mycket som är oklart när det gäller försäljningen av Apoteket AB. Men vd Stefan Carlsson är nöjd med förslaget så här långt och både han och Sveriges Farmacevtförbund välkomnar regeringens förslag på en kedja för apoteksentreprenörer.

9 december
TLV BLIR ANSVARIGA FÖR PRISPRESSEN

Apoteken på den omreglerade marknaden ska enbart få förhandla om inköpspriserna när det gäller originalläkemedel. Enligt regeringen ska det på sikt ge en prispress som ska komma samhället till gagn.

28 november
OMSTRUKTURERINGSBOLAGET EFTERLYSER TYDLIGHET
För att minska osäkerheten bland nya apoteksägare bör regeringen tala om hur man tänker sig den framtida försäljningen av receptfria läkemedel. Det anser styrelsen för omstruktureringsbolaget.

25 november
YLVA HAMBRAEUS BJÖRLING BLIR VD FÖR APOTEKENS SERVICE
Styrelsen i Apotekens Service AB har utsett Ylva Hambraeus Björling till vd för bolaget. Hon tillträder den 1 januari 2009.

20 november
APOTEKET DRAR NED PÅ ADMINISTRATIONEN
50 tjänster inom Apotekets administration försvinner nu. Totalt är det cirka 25 personer som sägs upp.

18 november
KONKURRENSVERKET VILL INFÖR NATIONELLT APOTEKSMÄRKE
I en delrapport föreslår Konkurrensverket att företag som inte är apotek ska kunna driva butiker med rätt att sälja samtliga receptfria läkemedel. De vill också att det ska vara möjligt att driva renodlade djurapotek efter omregleringen.

17 november
FÅ KÄNNER TILL OMREGLERINGEN AV APOTEKSMARKNADEN
Bara sex av tio svenskar känner till att apoteksmonopolet försvinner om ett halvår. 70 procent uppger att de vill att en statlig aktör ska ansvara för information om läkemedel i framtiden. Det visar en undersökning som Farmaciförbundet har gjort.

5 november
NEDLÄGGNING AV KUNDCENTRUM BARA BÖRJAN
Apoteket AB går på bantningskur. Information, distanslagring och administration är områden som företaget vill minska rejält. Vem som ska göra det i istället är oklart, men en sak är tydlig: varslen kommer att dugga tätt.

21 oktober
APOTEKET FORTSÄTTER MED FRANCHISING
Det pilotprojekt som Apoteket AB haft med franchiseliknande enheter kommer att fortsätta. Efter en lyckad försöksperiod har styrelsen beslutat att det kommer att bli en av företagets framtida driftsformer. Men på Farmaciförbundet råder missnöje att det inte ställs krav på kollektivavtal.

17 september
LANDSTINGEN HÅLLER FAST VID APOTEKET
Landstingen har fått en hel del att fundera över, nu när det är öppet för andra än Apoteket AB att sköta läkemedelsförsörjningen till och inom sjukhusen. Just nu tycks det som the sky is the limit, men först om ett par år.

26 augusti
VD FÖR APOTEKET OMSTRUKTURERING UTSEDD
Eva-Britt Gustafsson blir vd för Apoteket Omstrukturering AB. Hennes första uppgift blir att analysera den framtida marknaden.

19 augusti
APOTEKSFORSKNING UTAN HEM
Apoteketets samhällsfarmacevtiska forskning kan bli hemlös efter omregleringen. Farmacevtförbundets ordförande Cecilia Bernsten föreslår i en rapport till regeringen att Apotekarsocieteten tar den rollen.

13 augusti
OMREGLERING AV RECEPTFRITT FÖRSENAS
Avregleringen av receptfria läkemedel skjuts upp. Regeringen vill att marknaden först ska släppas fri för receptbelagda läkemedel. Men när det bil är ännu inte klart.

23 maj
APOTEKET BILDAR NYA DOTTERBOLAG
Apoteket Farmaci och Apoteket Produktion och Laboratorier (APL) är namnen på två nya dotterbolag inom Apoteket, som drar igång från och med juli månad. De kommer att erbjuda tjänster till landsting, kommuner och företag.

7 maj
APOTEKSKEDJA À LA ICA
De farmacevter som vill starta eget apotek ska få stöd av Sveriges Farmacevtförbund via ett servicebolag. Förberedelserna inför bildandet av bolaget utgår från en rapport från Handelns utredningsinstitut med praktiska råd gällande omregleringen. Ett förslag handlar om en Ica-modell.

24 april
JA TILL MODERBOLAG
Socialutskottet röstade idag ja till att regeringen ska få påbörja den omstrukturering av Apoteket som krävs för en försäljning. Oppositionen protesterade mot beslutet.

11 april
FLERA NYA FÖRSLAG PÅ PRISMODELLER
I dag går remisstiden ut för betänkandet om en omreglerad apoteksmarknad. Kritiken har, allt sedan Lars Reje presenterade den i höstas, främst gällt hans förslag till prissättningssystem. Flera av de tyngre aktörerna har nu i sina remissvar lämnat egna förslag på hur det bör se ut .

2 april
APOTEKET SHOP HÄNGER LÖST
Apotekets satsning på  Apoteket Shop kan visa sig ha varit en felsatsning. I och med omregleringen av apoteksmarknaden ska försäljningen av läkemedel antingen ske i fullskaliga apotek eller i detaljhandel med ett begränsat receptfritt sortiment. Egenvårdsapoteken kan därmed försvinna. Men Apotekets vd Stefan Carlsson menar att tolkningen av vad som avses med ett riktigt apotek är en öppen fråga.

2 april
DELADE MENINGAR OM HANDEL MED RECEPTFRITT
Igår presenterade Lars Reje sitt förslag om att receptfria läkemedel ska få börja säljas i den allmänna handeln om ett år. Responsen från branschen har inte dröjt och flera reagerar på att egenvårdsapoteken kommer att försvinna.

25 februari
AKTIEBOLAG SKA SÄLJA APOTEKET
Regeringen planerar att ge ett separat aktiebolag uppgiften att sälja ut delar av Apoteket. Beslutet ska tas den 12 mars.

13 februari
KRITIKEN VÄXER: “FÖRSLAGET INBJUDER TILL MYGEL”
Om Lars Rejes förslag på ny prismodell går igenom kommer läkemedelsföretagen och apotekskedjorna smussla bort pengar från den svenska statskassan. Det menar både Magnus Thyberg från SKL och Kenneth Nyblom, vd för Föreningen för generiska läkemedel.

8 januari
FOKUS PÅ PRISMODELLED I REJES FÖRSLAG
Idag presenterade Lars Reje sitt förslag till ny apoteksmarknad. Som väntat öppnar han för grossistföretag att driva apotek i Sverige. En nyckelfråga i utredningen är hur man i framtiden ska försäkra sig om att vinsten från generikasubstitutionen tillfaller samhället.