Regeringens förslag är att apoteken ska ersättas för sitt jobb via handelsmarginalen, det vill säga skillnaden mellan inköpspriset och priset till kund. I utredaren Lars Rejes komplicerade prismodell ingick en fast basersättning också, och den idén är enligt regeringen fortfarande intressant, men måste beredas vidare. Likaså vill regeringen utreda en eventuell ersättning till apoteken för att utföra farmacevtiska tjänster. TLV ska sköta utredningen, men något slutdatum är inte utskrivet i lagrådsremissen. Detta trots att modellen för apotekens ersättning är högintressant för de nya aktörer som ska in på marknaden.
– Nej de frågorna måste vi ta senare, det kan vi börja med till och med efter den första juli. Den nya prismodellen och att se över handelsmarginalen är första prioritet, det är det som måste vara klart först så att den nya marknaden över huvud taget kan fungera, säger Ann-Christin Tauberman som är generaldirektör på TLV.
Kan du beskriva vad det är med dagens handelsmarginal som inte kommer att fungera på den nya marknaden?
– Det är en lång och krånglig historia, men det handlar om att det blir en helt ny verklighet. Vi måste få in fler aktörer på den här marknaden och vi måste se till att det blir lönsamt att starta apotek.
Är omfattningen av era nya arbetsuppgifter vad du hade räknat med?
– Det är väldigt svårt att veta innan, och vi inväntar fortfarande regeringsuppdraget som ska komma i dagarna. Men det är helt enkelt mycket som måste göras, och vi har faktiskt redan börjat lite proaktivt utifrån det vi väntat oss ska komma.
– Till en början, de uppdrag vi har innan första mars, kommer vi arbeta med befintlig personal. Men vi kommer också att börja rekrytera för att klara av våra nya uppdrag, till exempel tillsynen över apoteken.
Kommer ni hinna allt till den första mars?
– Vi har inget alternativ, vi måste hinna för att det här ska fungera.
TLV står för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, tidigare Läkemedelsförmånsnämnden.