Nationella riktlinjer och en långsiktig strategi efterfrågas i utredningen om en nationell cancerstrategi som idag överlämnades till regeringen. När utredningen idag presenterades fokuserade utredaren Kerstin Wigzell mycket åp betydelsen av preventiv vård för att minska antalet som insjuknar i cancersjukdom.
I utredningen föreslås ett antal åtgärder för att få nationell enhetlighet för tillgången till cancerläkemedel. Som det är idag finns det stora variationer mellan landsting och regioner vad gäller tillgång till läkemedelsbehandling. Få onkologiska läkemedel bedöms tur ett hälsoekonomiskt perspektiv av Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, eftersom det nästan enbart handlar om preparat som används inom slutenvården. I stället är det Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, och Socialstyrelsen som tar fram nationella riktlinjer för läkemedelsanvändning inom vissa terapiområden.
Som ett led i att göra läkemedelsanvändningen mer enhetlig föreslår utredningen att TLV får i uppdrag att göra hälsoekonomiska bedömningar även av cancerläkemedel på rekvisition. Detta är ett sätt att begränsa kommande kostnadsökningar. Främst är det nya dyrare preparat med smala indikationsområden som kommer att användas mer och sättas in tidigare, vilket leder till dyrare behandlingar. Kombinationer av flera preparat med olika verkningsmekanismer också kommer att kombineras allt mer vilket också bidrar till ökade kostnader.
Men utredningen ser också tendenser som kan leda till kostnadssänkningar för läkemedel. En är att det efter 2010, då flera patent går ut, kommer att komma billigare generiska preparat och biosimilairs. Bättre kunskap om sjukdomar och utvecklingen av diagnostiska metoder kan göra att läkemedelsanvändningen begränsas till de patienter där de har en god effekt, menar utredningen.
Cancerfondens generalsekreterare Ursula Tengelin är nöjd med utredningen och säger att det är en viktig insatts för alla cancerpatienter.
– Framför allt är det bra att den tar tag i hela vårdkedjan och på en gemensam nationell styrning av cancerbehandling och prevention. Men vi skulle vilja se tydligare formuleringar för är hur detta arbete ska följas upp. Det vore önskvärt med en modell där inte landstingen följer upp sig själva vilket är den situation vi har nu i många fall, säger Ursula Tengelin.
Som konkreta preventiva åtgärder föreslår utredningen att en åldergräns på 18 år införs på solarier för att minska insjuknandet i hudcancer. Där finns också ett förslag om rökavvänjningsenheter på alla primärvårdsenheter år till år 2014.