Stopp för kommersiella apotekskedjor

Det är ok för medlemsländerna i EU att förbjuda icke-farmacevter att
äga apotek. Det konstaterar EG-domstolen i en principiellt viktig dom.
Skyddet för folkhälsan motiverar att man begränsar den fria
etableringsrätten står det i domen.

20 maj 2009, kl 11:13
1

Annons

Det är två olika fall som nu har avgjorts av EG-domstolen. Det första handlade om det holländska apoteksföretaget DocMorris som fick tillstånd att driva apotek i Tyskland trots att det enligt tysk lag är förbjudet för personer utan farmacevtisk kompetens att driva apotek. Samma regelverk gäller i Italien och det andra ärendet har varit en prövning av Italiens regelverk.

Frågan har gällt om det är tillåtet för de här länderna att i sina regelverk begränsa etableringsfriheten på det sätt som de gör när de förbjuder alla som inte är farmacevter att äga apotek. I båda domarna konstaterar EG-domstolen att det är en rimlig begränsning i etableringsfriheten. De skriver bland annat att farmacevter som äger och driver apotek troligtvis inte enbart drivs av kommersiella intressen utan även har ett yrkesmässigt perspektiv. Det här kan göra att säkerheten vid försäljningen av läkemedel blir högre och det kan därför anses vara motiverat att enbart farmacevter får äga apotek.

För de stora internationella apotekskedjorna är beslutet ett bakslag eftersom det hindrar dem från att etablera sig i flera europeiska länder som har liknande regelverk.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Eftersom våran definition av en farmaceut skiljer sig från övriga världens! Det är en skam att en 3årigt utbildad receptarie i Sverige kan rida på Apotekarnas våg och kalla sig farmaceuter när det är lagstadgat i alla andra länder att en farmaceut måste ha 5 års universitetsutbildning!