KRKA lämnar försäkring

På senare tid har det skett en ökning av företag som väljer att inte vara med i Läkemedelsförsäkringen. Generikaföretaget Ranbaxy är det till exempel inte och KRKA lämnar till årsskiftet. Men det påverkar inte TLV:s beslut om utbyte.

26 nov 2009, kl 13:41
1

Annons

Den som anser sig ha blivit skadad av ett läkemedel har möjlighet att vända sig till Läkemedelsförsäkringen för att få skadan utredd. Ungefär 600 patienter gör det varje år.

Förutsättningen
för att skadan ska utredas är dock att bolaget som sålt medicinen är med i försäkringen. Vilket de flesta också är; ungefär 98,5 procent av de sålda läkemedlen täcks av försäkringen.
Men under åren, varav en helt nyligen, har det kommit ett fåtal anmälningar där läkemedlet sålts av ett bolag som inte tecknat den.
? Och då får patienten ett avböjande brev från oss, att tyvärr kommer skadan inte att prövas, säger Eva Benson Lindholm vd på LFF, Läkemedelsförsäkringen.

Även om
det handlar om få fall är problemet att patienten som hamnat utanför försäkringsskyddet inte vet om det, menar LFF.
Läkemedelsförsäkringen har försökt få Tandvårds och läkemedelsförmånsnämnden att intressera sig för problematiken, som man menar kan bli större.
? Vi skulle vilja att man hade en checklista så att alla utbytesprodukter gav samma skydd till patienten, säger Eva Benson Lindholm.
Något som dock avvisas av TLV.
? Vi har ingen möjlighet att ta hänsyn till det, konstaterar Magnus Thyberg på TLV.

Förmånsnämnden ska
enbart se till kostnaden. Den billigaste produkten är den som apoteket ska expediera oavsett om företaget tecknat försäkringen. Förmånsnämnden kan inte heller utesluta produkter från utbytet på grund av att ett företag inte är medlemmar i Läkemedelsförsäkringen.

En anledning
till att Läkemedelsförsäkringen försöker få TLV att engagera sig är troligen att ett av de större generikaföretagen, KRKA, nyligen bestämt att man till årsskiftet ska lämna LFF. Företagets Enalapril har till exempel blivit ?Månadens vara? i december. Vilket innebär att Apoteken ska byta till KRKAS produkt.
Enligt företagets vd Viktor Kazjan har företagets styrelse sagt nej till fortsatt medlemskap.
? Styrelsen har reagerat på att generikaföretag har samma försäkring som originalföretag. Den anser att det bör vara två skilda försäkringar för originalföretag och generikaföretag.

Enligt Eva Benson Lindholm
ser man en liten ökning av företag som väljer att inte teckna det här skyddet. Det tror hon bland annat beror på den globala marknaden som gör det enklare att tillhandahålla läkemedel i Sverige.
? Många nya start-up bolag kommer till exempel in med en produkt för att känna på marknaden här.

Totalt är det
under senaste året 64 företag som sålt läkemedel i Sverige som inte är med i försäkringen, till exempel Ranbaxy, Tillotts, Ferrosan, och Lipomed.
Ungefär 30 procent av anmälningarna till LFF anses som godkända läkemedelsskador. Det speciella med LFF är att företagen försäkrar sig mot läkemedelsskador som uppkommit trots riktig användning.

 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Så vi skall alltså tvingas ge människor läkemedel som kan läggas på lägst pris och ej är försäkrade. Skulle du köpa en häst eller bil som nått lägsta priset genom att skita i besiktningen? Man kan inte ge företag kostnadsminskande fördelar som gör att de vinner budgivningen och inte behöver ta något som helst ansvar för kvalitet.