De senaste åren har många nya lovande Alzheimerläkemedel visat sig verkningslösa i kliniska prövningar. Ett exempel är Myriad Genetics Flurizan (tarenflurbil), som efter 18 månader i en stor fas III-prövning mot Alzheimers sjukdom inte gav någon effekt.
I studien med Dimebon (latrepirdine) ingick 598 patienter. Vid utvärderingen kunde läkarna inte se någon effekt på vare sig patienternas kognition, hjärnans funktion i stort, patienternas vardagsliv eller beteenden jämfört med placebo. De negativa resultaten fick aktien för det mindre San Franciscobaserade läkemedelsföretaget Medivation att minska med två tredjedelar.
Tillsammans med Johnson& Johnson och Elan Corp driver även Pfizer kliniska prövningar mot Alzheimers med substansen bapineuzumab. Med hjälp av hjärnavbildningsmetoder visade företagen nyligen att substansen bromsar bildandet av betaamyloida (A?) plack i patienternas hjärnor. Men att placken försvinner behöver inte innebära en effekt på utvecklingen av demens. 2008 rapporterade engelska forskare att de hade lyckats får bort nästan all plack från patienternas hjärnor med hjälp av ett vaccin. De såg däremot ingen effekt på nedbrytningen av nervceller.