Varje år får cirka 10 000 barn rör inopererade i öronen för att bli av med vätska som samlats efter en akut öroninflammation eller en förkylning. Susann Skovjberg, doktorand på avdelningen för infektionssjukdomar och klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin har nu kommit upp med en alternativ behandling för dessa barn: en nässpray som innehåller streptokocker.
I en studie gav hon 60 barn med vätska i mellanörat, så kallad sekretorisk öroninflammation, olika lösningar med hjälp av nässpray under tio dagar. En grupp fick streptokocker, en annan fick laktobaciller och en tredje fick placebo. I streptokockgruppen blev sju av 19 barn delvis eller helt av med vätskan. Behandlingen med laktobaciller var mindre effektiv och i gruppen som fick placebo försvann vätskan bara hos ett barn.
Enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin tror forskarna att bakterierna stimulerar immunförsvaret att besegra den långvariga inflammationen.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Samma bakterier, S. sanguis 89a och L. rhamnosus LB21, som användes i den kliniska studien, finns nu i kosttillskottet Probactiv svalg, se http://www.probactiv.se.