Högskoleverket, HSV, står fast vid sin prognos att det utbildas för många apotekare. Samma sak har de sagt vid den här tiden de senaste åren och kritiken har då varit stark från de lärosäten som utbildar apotekare. Reaktionen blir densamma i år.
? Det blir oerhört förvirrande, inte minst för studenterna, när Högskoleverket skriver så här i sina prognoser. Det går helt emot den prognos som till exempel Saco gjorde i höstas och det går också emot vad Arbetsförmedlingen tror, säger Hanna Gyllensten, programkoordinator på apotekarprogrammet i Göteborg.
HSV skriver i sin rapport att det finns en stor osäkerhet i efterfrågeutvecklingen av både apotekare och receptarier i och med omregleringen av apoteksmarknaden. Men ändå spår de att antalet nyutexaminerade apotekare kommer att ligga 175 procent över det förväntade rekryteringsbehovet. Obalansen kommer att bestå till år 2025 spår HSV.
? Det här är en väldigt märklig analys när Högskoleverket samtidigt sitter och överväger att godkänna två nya apotekarutbildningar, en i Lund och en i Umeå. Om de anser att det utbildas så här många för mycket borde de inte ge två nya utbildningarna godkänt, säger Hanna Gyllensten.
Regeringen har under omregleringen av apoteksmarknaden argumenterat att det finns en brist på apotekare, det är bland annat därför som de inte krävt apotekarexamen hos apotekens läkemedelsansvariga.
? Det går inte heller ihop att regeringen pratar om brist och Högskoleverket om att det finns för många. De som arbetar med apoteksmarknaden på regeringen borde sätta sig ner med dem på Högskoleverket och diskutera vad det är för personal man vill ha på apoteken, säger Hanna Gyllensten.
När det gäller receptarier möter antalet nyutexaminerade knappt hälften av efterfrågan enligt HSV. Det är framförallt kombinationen stora pensionsavgångar de kommande 10-15 åren och dagens låga antal av nyutexaminerade som skapar bristen enligt HSV.