Det är en amerikansk studie av patienter med avancerad icke-småcellig lungcancer som visar på nyttan med individanpassad behandling. I den aktuella fas II-studien, BATTLE, ingick 225 patienter som alla genom biopsi, testades med avseende på biomarkörer. Bland annat undersöktes vilka som hade mutationer i KRAS och EGFR-generna.
I studiens första fas fick några av patienterna behandling med ett av de fyra läkemedlen, Tarceva (erlotinib), Nexavar (sorafenib), Astrazenecas läkemedelskandidat Zactima (vandetanib), eller en kombination av Tarceva och Targretin (bexaroten). För dessa hade ingen hänsyn till olika tumörspecifika biomarkörer tagits. En andra patientgrupp fick behandling där hänsyn tagits till biomarkörerna.
Efter åtta veckor var det 46 procent av samtliga patienterna vars tumörer var progressionsfria, jämför med 30 procent som är snittet för lungcancerpatienter. Av patienter som hade mutationer i EGFR genen och som fick Tarceva var det 71 procent som var progressionsfria efter åtta veckor. Bland patienter med mutationer i KRAS-genen och som fick Nexavar var 61 procent progressionsfria jämfört med 22 procent bland de med samma mutation som fick Tarceva.
Resultaten presenterades i helgen vid ett möte för American Association for Cancer Research, AACR och enligt forskarna bakom studien är det ett viktigt steg för att visa vikten av att patienter med lungcancer får behandling som är tumörspecifik.
– Patienter som uppnådde sjukdomskontroll efter åtta veckor hade en överlevnad på i snitt 11,2 månader. Patienter där behandlingen inte hade effekt efter två månader levde i snitt sju månader, säger studieledare Edward Kim till nyhetsbyrån First Word.