I studien ingick 665 patienter mellan 18 och 80 år med typ 2 diabetes. Dessa slumpades till att få dagliga injektioner av 1,2 eller 1,8 mg liraglutid eller 100 mg oralt sitagliptin. Alla deltagare behandlades också med metformin. Primär endpoint var förändringar i glykosylerat hemoglobin, HbA1c, efter 26 veckor.
Efter 26 veckor hade enligt Lancetartikeln, behandling med liraglutid gett en högre reduktion av HbA1c jämfört med sitagliptin. För de som fick 1,2 mg liraglutid var nedgången i genomsnitt 1,5 procent och för de som fick 1,8 mg var den 1,2 procent järfört med 0,9 procent för de som fick sitagliptin. Den genomsnittliga nedgången i fasteblodsocker var också större bland de patienter som behandlats med liraglutid.
Både liraglutid, som marknadsförs som Victoza av Novo Nordisk, och sitagliptin, som marknadsförs som Januvia av MSD, tillhör gruppen inkretinbaserade diabetesmedel. Victoza är en human GLP-1 (glukagonlik peptid) analog och efterliknar funktionen hos kroppseget GLP-1 hormon, medan Januvia är en DPP-4 hämmare som blockerar enzymet som bryter ner GLP-1 och andra substanser.
Danska Novo Nordisk, som också har finansierat studien, har stora förhoppningar om att Victoza kommer att blir en riktig storsäljare. Enligt en analys gjort av Reuters förväntas läkemedlet att sälja för omkring 1,4 miljarder dollar 2014.