Retinopati är den vanligaste ögonsjukdomen vid diabetes och beror på kärlförändringar i näthinnan. Obehandlad retinopati är den största orsaken till synskador och blindhet hos diabetiker. Långt gången retinopati behandlas ofta med laser. Nu har amerikanska forskare sett att patienter som får injektioner med läkemedlet ranibizumab (Lucentis) i kombination med laser fick en bättre synkvalité än de som enbart behandlades med laser.
Studien inkluderade 691 personer som fick antingen ett eller två ögon behandlade. Totalt motsvarade det 854 behandlade ögon. Personerna som var i övre 60-årsåldern, var diagnostiserade med diabetes typ 1 eller 2 och hade makulärt ödem. De slumpades till att delta i en av fyra studie grupper. En grupp fick placeboinjektion följt av laser behandling inom en vecka, en fick injektion med ranibizumab tätt följt av laser, en tredje grupp fick ranibizumab plus laser efter sex månader och den fjärde fick injektion med kortikosteroiden triamcinolon tätt följt av laser.
Efter ett års uppföljning hade omkring 50 procent av personerna som fått ranibizumab och laser förbättrat sin syn avsevärt. De kunde vid synkontroll läsa text som var minst en tredjedel mindre än de kunde innan behandlingen. Färre än fem procent i dessa grupper fick rejält försämrad syn. Resultaten var liknande oavsett när de fått sin laserbehandling.
Av de patienter som enbart fick laser eller laser och triamcinolon uppvisade 30 procent liknande förbättring av synen. De som fick triamcinolon drabbades i högre grad av högt tryck i ögonen som krävde behandling eller katarrer som krävde kirurgi.
Studien utfördes av National Eye Institute och National Institute of Diabetes nad Digestive and Kidney Diseases som är delar av den amerikanska hälsovårdsmyndigheten. Resultaten är publicerade i tidsskriften Opthalmology.