Finlands Apotekareförbund, AFP, har tillsammans med Pricewaterhouse Coopers undersökt vilka konsekvenser rådgivning från farmacevter har för samhällsekonomin. Resultaten som presenterats på International Pharmaceutical Federation, FIP:s pågående konferensen i Lissabon, visar att det handlar om stora summor.
Studien genomfördes 2009 och består av data från tidigare offentlig forskning och statistik om bland annat receptfel och vårdinläggningar och en enkätundersökning av 200 farmacevter och läkare i Finland. En expertpanel bestående av jurister, advokater och farmacevter var med i arbetet med bedömningar av de hälsoekonomiska effekterna.
Forskarna menar att råd från farmacevter på öppenvårdsapotek sparat omkring 6,2 miljoner läkarbesök, 750 000 besök på akutmottagningar, 123 000 patientnätter på sjukhus och 2,6 miljoner förskrivningar per år.
– De här besparingarna blir sammanlagt 565 miljoner euro år som kan spenderas på andra viktiga saker, säger Erkki Kostiainen från AFP i ett pressuttalande.
Han menar att de största besparingarna kommer av att en patient får råd om egenvård på apoteket som gör att han eller hon inte behöver besöka läkare och att apotekspersonalens tips och råd om egenvård hjälper många. De tjänster som undersökningen visar att farmacevterna utförde kostnadsfritt var, kontroll av följsamhet, rättelser av förskrivningsfel, upptäckte interaktioner och allmänna hälsoråd.
– Även om vissa delar av studien bygger på åsikter och erfarenheter från läkare och farmacevter snarare än exakta fakta så ger de en indikation om de totala besparingarna, säger Erkki Kostiainen.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Detta har “vi” (apoteksanställda) vetat länge – så det är knappast en nyhet för oss…..