Den som är allergisk mot penicillin kan drabbas av svåra och livshotande reaktioner. Därför undviker man ofta att förskriva penicillin till patienter som man misstänker är allergiska. Men många av de reaktioner som rapporteras beror på andra saker än själva penicillinet. Om reaktionerna inte utreds noggrant riskerar många att behandlas med bredspektraantibiotika i onödan, något som i sin tur driver på resistensutvecklingen.
Sten Dreborg, professor i barnallergologi, är en av dem som uppmanar till att misstänkta penicillinfall ska utredas.
– Omkring 95 procent av de som fått veta att de är allergiska mot penicillin kan friskförklaras efter en utredning, säger han.
Eftersom en allergisk reaktion mot just penicillin kan vara väldigt allvarlig är det många läkare som tar det säkra före det osäkra och gör journalnoteringar om att penicillin bör undvikas, något som kan följa med patienten i många år.
– Men ofta handlar det om hudutslag som inte alls beror av själva penicillinet utan på någonting annat. Hur man utreder det här skiljer sig väldigt över landet men det finns bra metoder så kallat RAST-prov som utförs på blod, och nyare hudtester.
Framförallt när det gäller barn menar han att sjukvården kan vara för snabb att sätta etiketten pecillinallergiker.
– Självklart ska man rapportera reaktioner som kommer i samband med penicillinbehandling och vara på sin vakt. Men är man tveksam bör allergiläkare utreda hur det ligger till säger Sten Dreborg.