Det är Nätverket för patientsäkerhet som ställer krav på att läkemedelsförpackningar ska bli lättare att skilja åt. I nätverket ingår bland andra Vårdförbundet, Läkarförbundet, SKL, Vårdföretagarna och Patientförsäkringen som nu för diskussioner med både industrin och Läkemedelsverket om hur det konkret ska gå till.
Enligt tidningen Vårdfokus rör det sig om omkring 6000 fall av felaktig läkemedelsbehandling per år som beror på förväxling.
– Patientsäkerheten hamnar allt mer i fokus och säkrare förpackningar som minskar risken för förväxlingar är en viktig del av arbetet, säger David Liljequist på Vårdförbundet till Vårdfokus.
De krav som nätverket har på en säker förpackning handlar bland annat om att det ska finnas tydliga texter vad gäller namn och styrka. De föreslår också streckkoder på alla förpackningar och färgmarkeringar för preparat som ska spädas och de som är extra potenta.
Enligt David Liljequist har företagen tidigare varit intresserade främst av att utforma förpackningar så att de ska stämma överens med varumärkets design, men att de har börjat ändra inställning. Visas landsting har krav på att läkemedel bör ha en låg förväxlingsrisk när de gör upphandlingar och flerplanerar att utöka dessa krav.
Några exempel som presenteras är förpackningar med Seloken och Xylocard från Astrazeneca, Corotrop och Cordarone från Sanofi-Synthelabo och Ceftazidim och Cefotaxim från Sandoz.