Genetiskt test kan ge falsk trygghet

I dagarna lanseras ett självtest på Apoteket som ska visa om du
är immun mot vinterkräksjukan. Men testet säger ingenting om du kan föra
smittan vidare.

24 feb 2011, kl 13:24
0

Annons

Olika former av genetiska självtest blir allt populärare. Senast i raden lanseras ett test som ska visa om du är immun mot vinterkräksjukan. Omkring 20 procent av Sveriges befolkning bär på en variant av genen FUT2 som gör att de är skyddade mot calcivirus, det virus som orsakar vinterkräksjukan. Förändringen gör att viruset inte får något bra fäste i tarmen. Testet, från företaget Dynamic Code, görs genom att ta ett prov med en bomullspinne som skickas in för analys.

Enligt företaget bakom testet ser man flera målgrupper.
– De vetgiriga som vill ha kontroll på sin vardag, högriskpatienter som kan behöva sjukvårdsbehandling om de smittas och även vissa arbetsplatser för personalplanering under vinterkräksjukeperioden. Med 99,5 procents metodologisk säkerhet kan nu de personer som vill veta enkelt få ett snabbt svar, säger Anne Kihlgren, vd för Dynamic Code i ett pressmeddelande.

Men testet riskerar att vagga in folk i falsk trygghet eftersom en person som enligt testet är immun ändå kan smitta andra.
– Att man inte själv får några symptom betyder inte att du inte kan föra viruset vidare till andra. Calciviruset kan lever på händerna i ett antal timmar och i en heltäckningsmatta i flera veckor. Det behövs väldigt lite för att smitta någon, säger Inger Andersson von Rosen, sakkunnig läkare på Socialstyrelsen som arbetar med smittsamma sjukdomar.

Hon menar att det kan finnas en etisk problematik med testet om man blandar ihop immunitet med sterilitet. Det finns dessutom en gråskala där FUT2-genen kan vara mer eller mindre aktiv.
– En person kan ha en liten benägenhet att drabbas och uppfattar det kanske inte som vinterkräksjukan utan som att man är lite kymig i magen. Även de som har FUT2-genen kan alltså vara vektor för viruset vilket man bör vara medveten om.