Svensk life scienceindustri, det vill säga läkemedel, bioteknik och medicinteknik, hade sammanlagt 32 000 anställda i 700 företag under 2009. Klart dominerande är Astrazeneca som står för var fjärde av dessa. De kraftiga neddragningar av verksamheter som både Astraxeneca och Pfizer gjort har varit en stor bidragande faktor för att branschen minskat sedan 2005, enligt en ny rapport från Vinnova.
Myndigheten har tittat på utvecklingen av den svenska life sciencebranschen under åren 1997 till 2009 och konstaterar att trots nedskärningar i storföretagen så finns en tillväxt i andra företag som vuxit. Som exempel tar de upp Astra Tech, Recipharm, Quintiles, Gambro och Q-Med.
? Traditionellt så ses ju Sverige som dominerat av några få starka storföretag. Men den verkliga bilden är att vi faktiskt har flera stora och mellanstora företag som går bra och växer, säger Anna Sandström, på Vinnova.
De mellanstora företagen visar bättre resultat än de riktigt små. De minsta så kallade mikroföretagen, har ökat från 130 till 430 stycken sedan 2009 men de gör ofta ett sämre resultat än de större.
– Många av mikroföretagen har problem att gå vidare i sin utveckling och en del borde sannolikt inte ha startat alls, säger Anna Sandström.
I rapporten konstateras också att landets life science är koncentrerat till i huvudsak fem regioner. Störst är Stockholm-Uppsala följt av Malmö-Lund och Göteborg. Umeå och Linköping kommer därefter men med betydligt färre anställda.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Hej!
Samira heter jag och studerar laboratorier medicinteknisk
Under vecka 49 – 05 har vi Lia praktik 2. Jag är mycket intresserad av att praktisera hos er och undrar om ni tar emot praktikanter.
Jag skulle bli jätte glad om jag skulle få praktisera hos er.
Hoppas att jag får komma på intervju hos er och berätta mer om mig själv.
Med vänliga hälsningar
Samira
Tel: 073-959 25 97