Fler aspekter av tillgänglighet

Tillgänglighet handlar inte bara om antal apotek utan lika mycket om de
läkemedel kunden behöver finns i lager. Flera av talarna vid dagens utfrågning om apoteksmarknaden i socialutskottet pekade på att där finns
det brister som behöver åtgärdas.

7 apr 2011, kl 16:13
0

Annons

Att apoteken och kunderna upplever generikasystemet som krångligt och tidskrävande var en av de åsikter som kom fram vid flera tillfällen under dagens öppna utfrågning som ordandes av socialutskottet. Syftet med utfrågningen var att få en bild av hur läget är så här långt på den omreglerade apoteksmarknaden.

Bland talarna, som var inbjudna för att ge sin bild av läget på marknaden så här långt fanns bland annat Cecilia Marlow, ordförande för Sveriges Apoteksförening och vd för Kronans Droghandel. Hon var den som fick ta emot flest frågor från politikerna och en stor del handlade om 24-timmarsregeln och tillgängligheten. Hon lyfte fram att omregleringen av apoteksmarknaden lett till nytta för samhälle och kunder utan att samhället betalar mer.

Men hon höll också med om att det kvarstår problem, som att många kunder upplever att apoteken inte har läkemedel inne.
– Vi har en frivillig överenskommelse om att apoteken ska ringa varandra för att kontrollera om ett läkemedel kan finnas hos en annan närliggande kedja och vi måste jobba på att efterleva den bättre. Men att se varandras lagersaldo, det tror jag inte kommer blir möjligt ur konkurrenssynpunkt, sade Cecilia Marlow.

Hon sade också att apoteken följer samma praxis som Apoteket AB innan omregleringen vad gäller 24-timmarsregeln men att distributionen styrs av läkemedelsföretagen och grossisterna.
– Där ser vi att det fungerar sämre för generikaleverantörer än för leverantörer av orginalprodukter, sade hon.

Ett alternativ som diskuterades var att ha fler leveranser till apotek än de en gång per dag som är normen idag.
– I vissa länder har man upp till sju leveranser per dag. Men det skulle innebära kostnader som någon skulle behöva stå för, sade Hans Wahlén, vd på grossisten Tamro.

Bland övriga talare fanns representanter för Läkemedelsverket, Konkurrensverket, Lif, partihandlarna Tamro och Oriola, Farmaciförbundet och Sveriges Farmacevtförbund, liksom patientföreningar och pensionärsförbunden. De sista klart mer kritiska till läget än övriga.

Carina Jansson, ordförande för Farmaciförbundet, uttryckte oro för att patientsäkerheten och rådgivning fått stryka på foten till förmån för försäljning. Förbundet har fått rapporter om brister i  kompetensutveckling bland apotekspersonalen och krävde att schemalagd tid avsattes för detta. Hon efterfrågade också en databas för licensläkemedel något som även Christina Åkerman, generaldirektör på Läkemedelsverket efterlyste.

Den 8 juni ska omregleringen debatteras i Riksdagens kammare.