Landstingen byter till Gardasil för HPV-vaccinering

Landstingen byter till Gardasil för HPV-vaccinering

Den nya upphandlingen av HPV-vaccin är nu klar. I den omgjorda upphandlingen väljer Sveriges landsting att köpa Gardasil istället för Cervarix.

13 sep 2011, kl 11:35
1

De svenska landstingen gör en kovändning i den nya upphandlingen av HPV-vaccin. Man väljer nu att istället köpa in Gardasil, som förlorade den första upphandlingen.

? Båda företagen sänkte sina priser ytterligare jämfört med den första upphandlingen, men Sanofi-Pasteur MSD sänkte sitt pris ännu mer, säger Bo Claesson, handläggare på avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Men exakt hur mycket det kostar den här gången vill inte Bo Claesson berätta. I den första upphandlingen låg kostnaden på årsbasis på runt 36 MSEK.

Totalt sett är Gardasil det dyrare alternativet. Men Gardasil erbjuder även ett kondylomskydd och landstingen var beredda att betala 10 MSEK extra för det. Priset i den första upphandlingen var inte tillräckligt bra för att man skulle välja Gardasil. Vilket det är nu när priset gått ner ännu mer.

– Nu betalar vi mindre än tio miljoner extra för kondylomskyddet, säger Bo Claesson.

Enligt Bo Claesson är de båda vaccinerna lika bra på att skydda mot livmoderhalscancer.

? Båda klarar och kommer över de kriterier vi definierade i upphandlingen. Över den ribban kanske man kan ana att Cervarix är lite bättre, säger Bo Claesson.

Trots det väljer alltså landstingen att förorda Gardasil, på grund av priset och det extra kondylomskyddet.

Glaxosmithkline, som tillverkar det andra aktuella vaccinet, Cervarix, menar att deras vaccin har bättre effekt på förstadier till livmoderhalscancer.

? Vi är både besvikna och förvånade. Vi analyserar beslutet och kan just nu inte säga om vi tänker överklaga eller inte, säger Johan Thor, chef för vacciner på GSK i Sverige.

Vaccinet ska ges enligt vaccinationsprogrammet till flickor i åldern 13-18 år, födda efter den 1 januari 1993. Vaccinationerna kommer att kunna komma igång redan under oktober i år, under förutsättning att beslutet inte överklagas.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det är ju fantastiskt hur man (SPMSD) kan överklaga på en skitsak, få reda på konkurrenternas pris och ytterligare en chans att sänka sitt eget pris. Kallas detta upphandling i jämställd konkurrens? Hoppas att GSK överklagar rejält och även stämmer SKL på kuppen ….jag hade blivit vansinnig om jag blivit utsatt för en liknande affärsvåldtäkt…