Fler pneumokockinfektioner, men färre dör

Antalet fall av svåra pneumokockinfektioner har tredubblats de senaste
50 åren. Men det vaccin som skulle hjälpa bäst ges inte till barn under
två år.

10 feb 2012, kl 11:29
0

Annons

I Sverige infördes pneumokockvaccination i det allmänna barnvaccinationsprogrammet 2009. Men det vaccin som ges till barn är inte heltäckande. Det visar forskning från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Det finns två vaccin mot pneumokockinfektioner, polysackaridvacciner som skyddar mot fler varianter men som inte ges till barn under två år och konjugatvacciner som kan ges till små barn men skyddar mot färre typer. Doktoranden och infektionsläkaren Erik Backhaus har i sin avhandling studerat samtliga fall av svåra pneumokockinfektioner hos barn och vuxna i Västra Götaland mellan 1998 och 2001.

Studien visar att konjugatvaccinerna i teorin skyddar mot ungefär 70 procent av infektionerna.
– Men omkring 95 procent av alla infektioner orsakades av typer som ingår i polysackaridvaccinet. Det vaccinet kan inte ges till barn under två år, vilket innebär att det inte kan användas till dem som behöver det mest, säger Erik Backhaus, i ett pressmeddelande.

Studien visar också att dödsrisken i infektionen beror ålder, bakomliggande sjukdomar och kön. Män har högre risk att då i sjukdomen än kvinnor. Under de senaste 45 åren har antalet fall tredubblats, det beror sannolikt på att man tar fler blododlingar och fler fall på så sätt upptäcks.

Enligt statistik från Smittskyddsinstitutet har införandet av pneumokockvaccination i allmänna vaccinationsprogrammet minskat antalet fall. Incidensen hos barn under två år ner från 26,1 2007 till 12,3 2010. I december förra året godkände EU Pfizers barnvaccin mot pneumokocker också för personer över 50 år.