Annons

Snabb plan för avveckling i Södertälje

Avvecklingen av Astrazenecas forskningsverksamhet i Södertälje går i
rasande fart. Först ut är de anställda som senast under juni månad ska
få veta när de slutar. Och i december ska majoriteten ha slutat.

2 apr 2012, kl 18:08
0

Annons

Det har nu gått två månader sedan Astrazeneca meddelade att man lägger ner forskningsverksamheten i Södertälje. Nu har en tidsplan för hur avvecklingen ska gå till börjat utforma sig. De som arbetar med forskningsprojekt i tidig fas får lämna företaget först, redan i slutet av april. I juni ska alla berörda få veta när de slutar och i slutet av augusti har ungefär hälften slutat. Planen är att i slutet av året ska de allra flesta ha slutat, men fackliga förhandlingar pågår fortfarande. Ett 40-tal forskare har blivit erbjudna tjänster vid Astrazenecas verksamhet i Mölndal.
– Det är en tuff men realistisk tidsplan som styrs av projekten och avvecklingsaktiviteten, sa Gunilla Osswald, ansvarig för avvecklingen av forskningsverksamheten, vid en pressträff den 2 april.

För att stödja personalen anordnar Astrazeneca bland annat arbetsmarknadsdagar, starta eget-dagar och inspirationsföreläsningar med tidigare anställda vid företaget i Lund. Dessutom har det startats en virtuell mötesplats för anställda, potentiella arbetsgivare och andra intressenter på Linkedin. Gruppen, som heter Astrazeneca R&D Södertälje and beyond har runt 700 medlemmar.

Det finns även en plan för forskningsprojekten i tidig fas. 25 stycken projekt ska föras över till Astrazenecas virtuella forskningsorganisation och 5 förs över till andra delar inom företaget. Runt tio forskningsprojekt förs över till ?new opportunities? vilket innebär att de kan säljas ut. I oktober ska de sista projekten i tidig fas ha lämnats över och i november ska de sista projekten i sen fas blivit överlämnade.

Några av de anställda har visat intresse för att köpa loss både projekt och utrustning, men i nuläget är en helhetslösning med välutrustade lokaler högsta prioritet. Det är totalt 150 000 kvadratmeter med både laboratorielokaler och kontorslokaler som Astrazeneca, om möjligt, vill hitta en ensam ägare till.

Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se
Previous article Flexiblare utbildning
Nästa artikel Meda till Hongkong