TLV konstaterar i sin första uppföljning av apoteksmarknaden att det blivit över 300 nya apotek och öppettiderna blivit längre. Trots att försäljningen av receptbelagda läkemedel inte ökat så visar de flesta apotekskedjor ett positivt resultat. Därför anser myndigheten inte att handelsmarginalen bör ändras.
– Det finns enligt vår bedömning ingen anledning att ändra nivån på den ersättning apoteken får för att sälja receptbelagda läkemedel, säger TLV:s generaldirektör Gunilla Hulth-Backlund, i ett pressmeddelande.
TLV höjde handelsmarginalen i samband med omregleringen i syfte att stimulera apoteksmarknaden och öka tillgängligheten. 2009 beräknades handelsmarginalen vara fyra miljarder kronor. Myndigheten kommer att fortsätta kontrollera ersättningsnivån till apoteken.
– Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de pengar som vi lägger på läkemedel och apotek, säger Gunilla Hulth-Backlund.
Sveriges apoteksförening håller inte med TLV om att apoteken får den ekonomiska ersättning som behövs för att uppnå målen med apoteksreformen.
– Med TLV:s inställning riskerar vi att få färre antal apotek framöver, med sämre öppettider och med en annan inriktning. Vår kärnverksamhet är att säkra läkemedelsförsörjningen i Sverige. Den expertis som apoteken har när det gäller läkemedelsanvändning används inte i tillräcklig utsträckning. Apotekens viktiga arbete i vårdkedjan kan inte fortsätta vara avhängig av hur mycket schampo vi säljer, säger Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, i en presskommentar.