Omkring tio procent av alla fertila kvinnor har endometrios och av den behöver runt var femte kvinna medicinsk behandling och kirurgiska ingrepp. Trots att det är en av de vanligaste sjukdomarna är kunskapen fortfarande låg och genomsnittstiden till diagnos och specifik behandling är åtta år.
Studien visar även att 42 procent av kvinnorna når upp till högkostnadsbeloppet på 900 kronor, jämfört med ett genomsnitt på 18 procent hos befolkningen. Patienterna når också oftare upp till frikortsgränsen för läkemedel på 2 200 kronor, 31 procent jämfört med 15 procent i genomsnitt hos befolkningen. Kvinnorna har också högre sjukfrånvaro, i genomsnitt 38 dagar per år jämfört 9 dagar hos övriga befolkningen. Studien visar även att bland de kvinnor som sökt vård för sina buksmärtor har 19 procent fått sin blindtarm bortopererad. Det är mer än dubbelt så många jämfört med genomsnittet.
– Det är bara att konstatera att kvinnor med endometrios ligger långt över konsumtionen jämfört med kvinnor i samma ålder som inte har sjukdomen. Det rör sig om kostnader som ofta slår hårt mot den drabbade kvinnan, men som även i slutändan bärs av samhället. Omfattningen av problemet visar tydligt att kvinnorna tidigare måste få hjälp till diagnos och behandling, säger Matts Olovsson, överläkare vid endometrioscentrum på kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och huvudförfattare till studien Burden of Illness in women with endometriosis, i ett pressmeddelande.
Studien presenteras på den vetenskapliga kongressen Nordic Federation of Societies of Obstetrics and Gynecology (NFOG). Totalt fick 800 kvinnor med diagnosen endometrios en förfrågan om att vara med i enkäten. 449 av dem tackade ja, vilket ger en svarsfrekvens på 56 procent. Studien har genomförts i samarbete med Bayer Healtcare.