Vid ett frukostmöte anordnat av Stockholms handelskammare träffades representanter från akademi, läkemedelsindustri och beslutsfattare för att diskutera hur forskningen kring läkemedel kan stärkas i huvudstadsregionen. Trots att avvecklingen av Astazenecas forskning i Södertälje fanns med som en mörkare kuliss var stämningen positiv inför framtiden.
Ett av huvudbudskapen var att det måste till mer samsyn mellan de olika parterna.
– Sverige är stort som en halv kinesisk stad och då fungerar det inte att Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet strider om vem som ska göra vad, sade finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl.
Han menade att det finns en tendens bland sjukhus och institutioner att vilja var de bästa och att det leder till splittringar som missgynnar forskning och utveckling. Richard Bergström, vd för den europeiska branschorganisationen EFPIA, sade att det är en utmaning att för att få tillbaka mer klinisk forskning till Sverige behöver vi samarbeta, inte bara mellan landsting utan mellan länder.
– En viktig konkurrensfördel är att ha tillgång till stora patientunderlag. Vi har många fördelar med våra personnummer och biobanker, men för att få stora grupper eller hitta specifika patientgrupper måste vi samarbeta inom Norden och även inom Europa.
Även Karolinska institutets rektor Harriet Wallberg-Henriksson, pratade om hur akademi och sjukvård behöver ta en större del i läkemedelsutvecklingen.
– Tiden då det gick från en idé inom akademin till utveckling av ett färdigt preparat inom läkemedelsindustrin som sedan används av sjukvården är förbi. Akademin måste nu äga en mycket längre del av kedjan inom läkemedelsutvecklingen och satsa på både grundforskning, tillämpning och kliniska studier i tidig fas innan läkemedelsindustrin tar vid, sade hon.
Hon menade att läkmedelsutveckling också måste ske i samarbete och partnerskap mellan akademi, landsting och industri. Att följa patienter som kommer till vården och spara prover som kan användas till att identifiera behandlingar, sjukdomar och följa upp resultat vår något som alla talarna återkom till.
– Vi i Sverige kan forska på molekyler det är vi väldigt bra på, nu handlar det om att resultaten måste ut i vården, sade Peter Honeth, statssekreterare vid utbildningsdepartementet.