100 länder deltog mellan den 25 september och 2 oktober i insatsen, som kallas Pangea V. Från Sverige deltog Läkemedelsverket och Tullverket. Resultatet blev 20 000 beslagtagna tabletter. Det var framför allt narkotikaklassade läkemedel, potenshöjande medel och bantningsmedel. Men man fann också antibiotika. De vanligaste avsändarländerna var Thailand, Indien och Turkiet.
– Köper man narkotikaklassade sömnmedel och värktabletter från okontrollerade internetsajter har man inte en chans att bedöma vad kapslarna man får egentligen innehåller. Det kom stora partier med det narkotikaklassade värkläkemedlet tramadol i omärkta påsar, helt utan uppgifter om innehåll eller dosering, säger Maria Gustafsson, utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.
Läkemedelsverket ska nu analysera de beslagtagna läkemedlen. Mycket av dem finns inte på den svenska marknaden eller var helt omärkta kapslar eller tabletter. Förra året togs över 42 000 tabletter i beslag i Sverige under Interpols satsning Pangea IV.
En enkätundersökning som myndigheten lät göra förra året visade att drygt en tredjedel kan tänka sig att köpa läkemedel på nätet via andra kanaler än godkända svenska apotek. Läkemedelsverket menar att en stor del av de läkemedel som säljs olagligt via nätet antingen är okontrollerade förfalskningar, helt verkningslösa eller innehåller substanser som är otillåtna på grund av kända hälsorisker eller för att säkerhetsdata saknas.