Hallå där Fredrik Bäckhed, professor vid Sahlgrenska akademin och föreståndare för Wallenberglaboratoriet vid Göteborgs universitet!
Du och dina kollegor har fått 31 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
Vad ska ni göra med pengarna?
– Vi ska undersöka hur den normala tarmfloran ser ut hos barn, hur den fungerar och hur den är kopplad till olika sjukdomar. I det här projektet ska vi studera om det finns kopplingar mellan förändringar i tarmfloran och utvecklandet av fetma. Vi har redan material från 500 barn i Halmstad som vi följt från födseln och vars tarmflora vi har sekvenserat.
Vad är målet med forskningen?
– Vi vill se hur en normal tarmflora fungerar och hur den kan kopplas till fetma. Genom att jämföra floran mellan barn som utvecklar fetma med smala barn kan vi undersöka om det finns förändringar och se när under utvecklingen de i så fall uppstår. Är det så att barn med fetma saknar vissa bakterier skulle man kunna tänka sig att de får en ersättning i form av probiotika. Det skulle inte handla om någon probiotika som finns idag utan att vi isolerar bakterier som bedöms vara viktiga och sedan prövar dem kliniskt. Om det fungerar kan det bli en framtida behandling eller eventuellt kunna ges i preventivt syfte.
– I studien följer vi också vad barnen äter under det första året, om de ammas, får tillägg eller läkemedel som till exempel antibiotika. Vi tittar också på om barn som fötts med kejsarsnitt får en annan tarmflora och hur de påverkas.
Hur kan tarmfloran påverka vikten?
– De här mekanismerna är väldigt dåligt kartlagda och vi ska bland annat använda musmodeller för att se vilka mekanismer som påverkar ämnesomsättningen. Genom att överföra tarmfloran från olika utvecklingsstadier hos barn till bakteriefria möss ska vi ta reda på olika funktioner på värdens ämnesomsättning.
– En annan sak vi vet är att tarmfloran interagerar med olika komponenter i födan, framför allt med kolhydrater som vi inte själva kan bryta ner, men också med proteiner och fetter.
– Det som är speciellt med det här projektet är att vi inte börjar från noll utan redan har material från 500 barn som vi följer. Finansieringen från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse vilket ger oss fantastiska möjligheter.
Varför studerar ni just fetma hos barn?
– Att vara överviktig som barn ökar risken att bli överviktig och få fetma som vuxen och att drabbas av följdsjukdomar som diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. Det gör att barnfetma är ett högt prioriterat samhällsproblem.