Läkemedelsverket och Smittskyddsinstitutet har tagit fram en uppdaterad behandlingsrekommendation för halsfluss (faryngotonsillit). Många läkarbesök beror på att personen har ont i halsen, men de flesta infektioner läker ut av sig själva.
– Målsättningen är bland annat att ge tydligare rekommendationer för bedömning av när antibiotika kan användas samt när man ska misstänka andra sjukdomar, säger Kerstin Claesson, klinisk expert vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.
Enligt rekommendationerna är det viktigt att vården gör en strukturerad klinisk bedömning av besvären. I första hand ska läkaren bedöma om det är en virusinfektion, vilket är vanligast och särskilt om patienten också har hosta och snuva.
Tecken på streptokockinfektion är feber över 38,5 grader, ömmande käkvinkeladeniter, beläggningar på tonsiller hos vuxna eller rodnade, svullna tonsiller hos barn 3-6 år samt frånvaro av hosta. Om patientens symtom uppfyller tre av fyra kriterier ska ett snabbtest göras och bara om det testet är positivt rekommenderas antibiotika och vid behov symtomlindrande behandling. Om inte bakterier konstaterats rekommenderas endast symtomlindrande behandling. Patienter som har halsfluss orsakad av grupp A-streptokocker rekommenderas antibiotika, i första hand penicillin V. Tiden med besvär kan då minska med 1-3 dagar. Vid penicillinallergi ges klindamycin.
Enligt rekommendationerna är halsinfektion orsakad av grupp A-streptokocker mycket ovanlig hos barn under tre år och därför bör läkaren överväga en annan diagnos.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Varje framsteg i diagnostik och åtg-rek är till allas nytta! Tackar vi för.
Den typiska kliniska bilden med sina lokala fynd och med stor sannolikhet innebär ett pos snabbtest ger ju säkraste underlag för pcV/klindamycin.
Vid atypiska fall kan upprepade snabbtester komma i fråga. Vid pneumonier eller akut bronkit lär upphostade bakt inte alltid återfinnas vi NP-odl. Ex-juv-beh kan ex hos KOL-pat ge pos resultat, med ab med låg risk för resistens.