I en nyligen framlagd doktorsavhandling har infektionsläkaren Malin Inghammar bland annat visat att personer i Sverige med en KOL–diagnos löper tre gånger högre risk att drabbas av en aktiv tuberkulos jämfört med befolkningen i allmänhet.
Att KOL-patienter har betydligt högre risk för luftvägsinfektioner är känt. Men sjukdomen påverkar inte bara lungorna utan är också kopplad till en högre risk för till exempel diabetes och hjärtsvikt.
– Trots det så har man främst fokuserat på luftvägsinfektionernas koppling till KOL, infektioner i andra organ har man studerat betydligt mindre, säger Malin Inghammar.
I sin avhandling visar hon, förutom kopplingen till tuberkulos, att KOL-patienter också har en ökad risk för svår pneumokocksjukdom som till exempel kan orsaka hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.
Att det finns en koppling mellan farliga infektionssjukdomar och KOL har Malin Inghammar visat men att undersöka kopplingen återstår. En förklaring kan vara kortisonbehandlingarna som KOL-patienter får.
– Sedan tidigare vet vi att kortison är förknippat med risk för svåra infektioner. Men de studierna säger ganska litet om hur mycket risken ökar och det varierar ju också beroende på hur sjuk man är. Och egentligen finns det i äldre randomiserade studier inte något belägg för att patienter med lungsjukdomar skulle löpa någon större risk av kortisonbehandling, säger Malin Inghammar.
– Men det är svårt att tro att kortison inte bidrar till en ökad risk, även om jag inte tillhör de som tror att hela effekten kan skyllas på kortisonbehandling.
Malin Inghammar radar upp en mängd orsaker till att KOL-patienter kan göra dem känsliga för infektioner; avmagring, muskelsvaghet och blodbrist till exempel.