Dålig utvärdering av nya preparat

Bristande kunskapsspridning medför stora förluster när nya läkemedel används. Det är slutsatsen i rapporter från SNS.

8 feb 2013, kl 09:41
0

Annons

Hur man ska värdera användningen av nya och ofta dyra läkemedel är huvudfrågan i ett forskningsprogram som drivs av SNS, Studieförbundet för näringsliv och samhälle. Under titeln ”Värdet av nya läkemedel” har man tillsammans med experter och en referensgrupp nu presenterat fem första rapporter som tittar på fem olika terapiområden.

Rapporterna som behandlar områdena reumatoid artrit, bröstcancer, höga blodfetter leukemi och diabetes presenterades under ett seminarium på torsdagen.
– En övergripande slutsats från studierna är att bristande uppföljning och kunskapsspridning kan medföra stora välfärdsförluster när nya läkemedel inte används på bästa sätt, sade Johanna Lind som lett studierna från SNS .

Idag värderas nya läkemedel i princip enbart utifrån kliniska prövningar som ligger till grund för godkännandet. Enligt Johanna Lind finns en stor potential i Sveriges registerdatabaser som bättre skulle kunna utnyttjas för att ta reda på det faktiska värdet sedan ett nytt preparat börjat användas.

Forskarna som presenterade de fem rapporterna kunde visa på att behandling av nya läkemedel på många sätt varit kostnadseffektivt ur ett samhällsperspektiv. Siffror som är svåra att ta reda på i förhand. Men även med registerdatabaser gäller det att sålla menade Bertil Lindahl, professor och forskningsstrateg vid SKL.
– Ibland monitorerar vi meningslösa saker, det gäller att sätta ribban i rimlig höjd. Och vi måste veta vad vi frågar efter, sade han.

Joakim Söderberg, vd för Health Solutions, menade att det i vissa fall bara är 10-20 procent av patienterna som finns i ett register och att resultatet i dessa fall blir missvisande.
– I många register har man hängt på alldeles för många parametrar i efterhand vilket ger en dålig täckningsgrad. I stället för att ropa efter nya databaser skulle vi behöva standardisera vad de ska innehålla.

Bertil Lindahl pratade om möjligheten att göra randomiserade registerstudier och berättade om TASTE, en studie där patienter med akut ischemisk hjärtinfarkt slumpas till operation med eller utan trombsug. Metoden används idag utan att den egentligen värderats vetenskapligt.
– Vi har inkluderat i princip samtliga berörda patienter i Sverige som slumpats till en av två metoder via befintliga register. Att utvärdera på det viset är betydligt billigare än en traditionell klinisk studie.

Han sade samtidigt att registerstudier aldrig kan ersätta kliniska studier utan fungerar som ett komplement.

Som del två i SNS projekt kommer det under våren presenteras ytterligare rapporter av mer policykaraktär. De kommer att ta upp bland annat regionala skillnader samband mellan nya läkemedel, livslängs och vårdkostnader. Under hösten ska hela projektet slutrapporteras.