Osäker bransch ger färre apotekstekniker

Antalet utbildningsplatser för apotekstekniker blir färre. Farmaciförbundet befarar att det kan leda till urholkning av kompetensen.

8 mar 2013, kl 11:05
0

Annons
"Att ta bort apoteksteknikernas professionella kompetens leder till en försämring för hela verksamheten."

Två av landets utbildningar till apotekstekniker kommer att läggas ner efter beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan. Det är Nackademin i Solna och en distansutbildning från Härnösand som inte får fortsätta. Anledningen är att de utbildningsplatser som finns bedöms täcka behoven.

Som grund för sin bedömning har Myndigheten för yrkeshögskolan pratat med apoteksaktörer men också med facket och andra i branschen. Ana Andric är omvärldsanalytiker på myndigheten och säger att de beviljade fem av sju ansökningar om att bedriva apoteksteknikerutbildning.
– Apoteksbranschen säger att de anställer i ungefär samma nivå som tidigare men det varierarefterfrågan varierar mellan apoteksaktörerna.

Totalt finns 812 utbildningsplatser som avslutas 2013 till 2017 vilket ger omkring 160 nya apotekstekniker per år. Enligt myndighetens analys kommer behovet av yrkesgruppen vara mellan 100 och 160 fram till 2017.
Enligt Åsa Norrmann-Grenninger, kanslichef på Farmaciförbundet märker de att apoteksaktörerna slimmar organisationerna och menar att det är ett företagsekonomiskt misstag.
– Tar man bort kompetent folk ute på golvet så minskar försäljningen. Apotekstekniker har kunskap som kunder och patienter efterfrågar.

Att apoteken själva bedömer att det behövs färre apotekstekniker är ett tecken på att de anställda får en allt stressigare vardag menar Åsa Norrmann-Grenninger. Enligt henne är risken att receptariernas och apotekarnas kompetens används till fel saker.
– Att ta bort apoteksteknikernas professionella egenvårdskompetens leder till en försämring för hela verksamheten. Alla får springa på allt och många apoteksanställda hinner inte ta ordentliga raster eller hålla sig à jour inom läkemedelsområdet och det är en oroande utveckling.

Nästa vecka kommer Farmaciförbundet att starta sin arbetsmiljöbarometer för att undersöka arbetssituationen för apotekspersonal. Åsa Norrmann-Grenninger och Ana Andric är överens om att apoteksmarknaden fortfarande är i förändring.
– Vi har sett en utveckling där de första apoteken gått i konkurs. Vi kommer att följa noga vad som händer, säger Ana Andric.
 

Uppdaterad 2013-03-11