Tar fram kunskap om rotavirusvaccin

Smittskyddsinstitutet ska undersöka om vi bör börja vaccinera mot rotavirusinfektion i Sverige.

4 apr 2013, kl 16:19
0

Annons

Rotavirus Foto: Kjell-Olof Hedlund, SMI

Sverige vaccinerar idag inte mot rotavirusinfektion, men mer än 40 länder har infört det i sina barnvaccinationsprogram. Nu ska Smittskyddsinstitutet, SMI, ta fram ett svenskt kunskapsunderlag för ett vaccinationsprogram. För att kunna utvärdera effekten av vaccinet ska SMI ta fram en övervakningsplan och ett kunskapsunderlag om sjukdomsbördan och vilka rotavirusstammar som cirkulerar i Sverige.

Rotavirusinfektion drabbar främst barn mellan 6-24 månader. Infektionen leder till feber, kräkningar och diarréer under fem till åtta dagar. Det är väldigt ovanligt med dödsfall i Sverige, men globalt orsakar rotavirus 453 000 dödsfall per år hos barn under fem år. En undersökning från 2007-2008 visade att mellan 3 000 och 4 000 barn under fem år sjukhusvårdades i Sverige till följd av rotavirusinfektion under vinterhalvåret.

USA började vaccinera mot rotavirusinfektion 2006. Där har man sett en minskning av sjukhusvårdade barn med 85-95 procent. Ett år efter att Finland införde vaccination minskade antalet barn under ett år som sjukhusvårdades på grund av rotavirusinfektion med 80 procent.

I Sverige är två vaccin mot rotavirus godkända, Rotateq och Rotarix. TLV bedömde i höstas att Rotarix ska ingå i högkostnadsskyddet, då vaccinet bedöms som kostnadssparande eftersom föräldrarna i mindre utsträckning är hemma och vårdar sjuka barn.

Kunskapsunderlaget ska vara klart i september.