Nytt kunskapsstöd om administrering av läkemedel

Läkemedelsverket har tagit fram ett kunskapsstöd om hur vårdpersonal ska hantera läkemedel när patienter inte kan ta läkemedel genom munnen.

19 apr 2013, kl 08:30
0

Annons

Enteral administrering innebär att patienten får sitt läkemedel via en slang genom näsan eller munnen eller genom bukväggen direkt till magen eller tarmen, en infart som oftast satts för näringstillförsel. Detta sätt att ge läkemedel på förekommer bland annat hos nyfödda barn, strokedrabbade eller intensivvårdspatienter.

I de flesta fall finns det inte beskrivet hur läkemedlet ska hanteras vid denna typ av administrering, ett sätt som blir allt vanligare inom vården. Nu har Läkemedelsverket tillsammans med en expertgrupp tagit fram ett stöd för detta.
– Nästan inga läkemedel är utvärderade för denna typ av administrering i samband med godkännande och informationen finns inte med i produktresumén, säger Gunilla Englund som varit projektledare för arbetet på Läkemedelsverket.

Idag har den information som finns varit spridd på olika ställen och ett samlat stöd har efterfrågats från sjukvården. Tidigare fanns en del information samlad i en databas hos Apoteket Farmaci men det finns inte längre. På Läkemedelsverket började man med att samla in den dokumentation som finns internationellt och har bland annat använt kunskapsstöd från USA och Storbritannien som grund.

En expertgrupp bestående av apotekare, läkare, sjuksköterskor och dietister har sedan under Läkemedelsverkets ledning formulerat ett stöd som är anpassat till svenska förhållanden.
– Rent farmacevtiskt är det mycket som är likt men vi har andra lagar och andra praktiska förhållanden som vi tagit hänsyn till, säger Gunilla Englund.

I arbetet har det varit viktigt att ha med personal både från högspecialiserad sjukhusvård och hemsjukvård berättar hon. Detta eftersom patienterna som får läkemedel på det här viset kan finnas på båda ställen och förutsättningarna ser väldigt olika ut.

Idag finns det ingen samlad statistik över hur vanligt förekommande enteral administrering är men uppfattningen är att det ökar då behandling med enteral nutrition finns med i vissa nationella behandlingsriktlinjer.
– Jag hoppas att riktlinjer som myndigheterna tar fram ska uppmuntra företagen att i framtiden lämna in data om enteral administrering när de ansöker om godkännande, säger Gunilla Engström.