Ska öka kunskapen om läkemedel till barn

Arbete mot antibiotikaresistens, säkrare läkemedelsförskrivning till barn och lägre läkemedelspriser är några av regeringens satsningar inom hälso- och sjukvårdsområdet för 2014.

18 sep 2013, kl 09:25
0

Regeringen presenterade på onsdagen budgetpropositionen för 2014. Inom hälso- och sjukvårdsområdet avsätts bland annat mer pengar för att förbättra uppföljningen och användningen av läkemedel. Från och med 2015 satsar regeringen 40 miljoner kronor per år för att stimulera nya samarbetsformer mellan sjukvården och läkemedelsindustrin kring introduktion och uppföljning av nya läkemedel. Läkemedelsverket och den nya E-hälsomyndigheten får från och med nästa år 10 miljoner kronor vardera per år för att fungera som nationella nav i arbetet med ordnat införande av nya läkemedel.

Läkemedelsbehandlingen för barn ska också förbättras. Den utveckling som pågår inom hälso- och sjukvården genom samlad, strukturerad information får fem miljoner kronor nästa år och tio miljoner under 2015, heter det i informationen från socialdepartementet.

Även arbetet mot antibiotikaresistens uppmärksammas i budgeten. Den nya Folkhälsomyndigheten ska ansvara för studier som utvärderar befintliga antibiotika. Myndigheten får fem miljoner kronor för det arbetet under nästa år. Mellan 2015-2017 höjs anslaget med 15 miljoner kronor per år, varav 10 miljoner är en permanent höjning till antibiotikaresistensarbete. Även Socialstyrelsen får fem miljoner kronor för att motverka ytterligare resistens mot antibiotika.

Regeringen vill också förbättra vården för personer med kroniska eller långvariga sjukdomar och ska därför ta fram en handlingsplan som kan stödja vården både på kort och på lång sikt. Under 2014 satsas 50 miljoner kronor och under 2015 100 miljoner. Under 2016-2017 ökar anslagen med 150 miljoner per år och från 2018 50 miljoner kronor per år. 

Sedan tidigare är en sänkning av läkemedelspriserna känd efter en överenskommelse mellan regeringen och läkemedelsindustrin. Överenskommelsen innebär en rak procentuell prissänkning med 7,5 procent på alla läkemedel som är äldre än 15 år och genomförs i två steg. Enligt avtalet är det omöjligt att i dagsläget avgöra exakt hur stor besparingen kommer att bli, eftersom marknaden hela tiden utvecklas. Därför får TLV i uppdrag att årligen utvärdera överenskommelsen för att säkerställa att priserna sänks i enlighet med vad som sagts.