I en nyligen publicerad studie har apotekaren Pia Frisk följt upp 31 apoteksbaserade undersökningar i vilka drygt 15 000 patienter ingått. Undersökningen visar att i 25 stycken, drygt 80 procent av studierna, är patienter 75 år eller äldre tydligt underrepresenterade.
Studien ingår i Pia Frisks kommande doktorsavhandling där användningen av patientenkäter genomförda på apotek kommer att utvärderas.
– I studien jämförde vi åldersfördelningen hos dem som i9ntervjuats i de olika apoteksenkäterna med motsvarande åldersfördelning i läkemedelsregistret och fann att underrepåresentationen av patienter 75 år eller äldre var signifikant, säger Pia Frisk.
Kriteriet för att vara med i enkäterna som studerats var att den som hämtade ut läkemedlet också var den som skulle behandlas med medicinen. Och generellt är alltså de tillfrågade på apotek yngre och lite för friska jämfört med patientgruppen.
– Men det här gäller ju inte alla läkemedel. Gäller studien till exempel migränläkemedel eller p-piller är det här inte ett problem. MMen om det är till exempel hjärtkärlbehandlingar som studeras kommer de äldre att vara underrepresenterade om patientintervjuer enbart görs på apotek påpekar Pia Frisk.
Den här risken för bias är viktig att fundera över innan man gör undersökningen, menar Pia Frisk. Genom underrepresentationen av en grupp får man inte hela bilden och kan dra felaktiga slutsatser. Då blir apoteksundersökningen inte representativ.
– Samtidigt är apoteksundersökningar en viktig källa vid många studier där patienters erfarenheter ingår. Apoteken är ju ett smidigt sätt att finna dem. Men beroende på vad studien handlar om bör man vara medveten om vilket urval man får på apoteken.