Illegal användning av metadon och buprenorfin (Subutex) är sällsynt bland ungdomar. Tvärtemot vad som ibland sägs i debatten så är preparaten inte någon vanlig inkörsport till andra droger enligt en svensk studie.
Det är forskare vid Malmö högskola som analyserat registerdata och gjort intervjuer med personer som möter unga i sitt yrke, för att undersöka om missbruk av metadon och buprenorfin är ett växande problem bland unga. Deras slutsats är att det inte stämmer.
Studien visar att unga som använder någon av dessa droger redan är inne i ett etablerat missbruk och har använt andra droger innan.
– Det är betydligt vanligare att man börjar missbruka läkemedel som bensodiazepiner eller tramadol. Förmodligen för att dessa finns mer lättillgängliga, till exempel hemma i föräldrarnas medicinskåp. För att få tag i metadon behöver man ha kontakter med tunga missbrukare, säger Björn Johnson docent i socialt arbete och en av forskarna bakom studien.
Tillsammans med kollegan Torkel Richert har han studerat tre grupper av ungdomar. Dels ett slags snitt bland gymnasieungdomar, dels en grupp ungdomar med drogerfarenhet som varit i kontakt med ungdomspolis eller ungdomsmottagningar. De tittade också på uppgifter om unga vuxna mellan 18 och 29 som tvångsvårdats enligt lagen om vård av missbrukare, LMV.
– I den sistnämnda gruppen som kan sägas vara den tyngsta var det omkring hälften som hade använt metadon. Det tyder på att det är något man gör sent i sin missbrukskarriär.
Bland de omkring 2000 ungdomar som fanns i register efter kontakt med ungdomsmottagningar i storstäderna var det två procent som testat metadon eller buprenorfin.
Björn Johnson säger att missbruk av metadon ska tas på stort allvar men att när det gäller ungdomar är det bättre att fokusera på preventiva åtgärder som i stället begränsar tillgången på de som används, som tramadol och bensodiazepiner.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Det skulle vara trevligt med källhänvisning, så man kan läsa det ur “hästens mun”
Länken till studien ligger högst upp under Relaterat, till höger om artikeln. /Redaktionen