Att behandla bakteriell ögoninfektion med antibiotika ger en mätbar men liten effekt på utläkningen. Det konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU efter att ha gått igenom en Cochranerapport.
Rapporten som SBU har kommenterat är en uppdatering av en Cochrane-analys från 2006. Totalt ingår 11 randomiserade dubbelblinda studier utförda i USA, Storbritannien, Holland, Mali och Marocko. Slutsatsen är att antibiotika ger en marginell skillnad i utläkningstid jämfört med placebo.
Bakteriell konjunktivit är en infektion i slemhinnan som täcker ögonvitan och insidan av ögonlocket. Infektionen kan drabba alla åldrar men är vanligare hos barn och kännetecknas av att ögat blir kladdigt och rött. Infektionerna behandlas främst i primärvården och en vanlig metod är ögondroppar med antibiotika. Men det går enligt SBU ofta bra att vänta och se om infektionen läker ut av sig själv.
I Sverige har vi enligt SBU en tradition av att vara återhållsamma med antibiotika vid bakteriell ögoninfektion eftersom tillståndet är ofarligt.