EMA utreder könsskillnader för sömnmedel

Det tar längre tid för kvinnor än för män att bryta ner läkemedel med zolpidem. I USA har man olika doseringar för könen.

13 feb 2014, kl 10:45
2

Annons

Zolpidem finns i sömnmedel och marknadsförs under namn som Stilnoct och Stilnox. Av någon anledning tar det längre tid för kvinnor att bli av med läkemedlet än för män och kvinnor påverkas alltså under längre tid av samma dos.

I början av 2013 gick den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ut med rekommendationen att dosangivelsen skulle ändras och vara 5 mg för kvinnor vilket är hälften av vad som rekommenderas till män. Detta för att undvika koncentrationssvårigheter dagen efter.

I Sverige har ingen liknande förändring skett men EMA genomför just nu en ny säkerhetsutredning av zolpidem där man bland annat diskuterar risken för nedsatt koncentrations- och körförmåga dagen efter intag. Granskningen väntas vara klar under våren.
– Det är en utredning som startade på initiativ av Italien. Blir det förändringar i doseringen så kommer de att gälla även i Sverige men det vet vi inte än, säger Sofia Friberg Hietala, farmakokinetiker vid Läkemedelsverket.

Frågan om olika doseringar mellan könen aktualiserades när tv-programmet CBS 60 minutes nyligen sände ett reportage om läkemedel med zolpidem och skillnaderna mellan hur länge män och kvinnor är påverkade.

Professor Karin Schenck-Gustafsson, ordförande och grundare av för Centrum för genusmedicin vid Karolinska institutet tycker att det är bra att frågan lyfts.
– Det har nyligen varit en diskussion i Läkartidningen om ökat antal olyckor i samband med att man tagit zolpidem. Dock uppmärksammades inte könsskillnaderna i den artikeln, säger hon.

Hon berättar att på den nyligen lanserade informationssajten Janusinfo/genus, finns upplysningar om könsskillnaderna vad gäller omsättningen av zolpidem.
– Där refereras också de aktuella dosändringarna som FDA gick ut med våren 2013, säger hon.

Zolpidem är vanligare bland kvinnor än män. Under 2012 hämtade 173 509 kvinnor ut läkemedel med zolpidem jämfört med 85 299 män i Sverige. Störst är könsskillnaderna i åldersgruppen 55-74 år där zolpidem var dubbelt så vanligt hos kvinnor.

 

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer