I samband med att pensionen kommer den 18:e i månaden, om det inte är en helgdag, kan väntetiden bli lite eller mycket längre på landets apotek.
– Jo det märks, även om trycket inte blir så stort den här tiden på året, säger Maria Magnusson som är apotekschef på Lloyds apotek i Älmsta i Roslagen.
– Vi har betydligt fler kunder under den varmare delen av året, många flyttar hit och bor här under ett halvår och relativt många av dem är pensionärer. Så då märker vi det mer.
På ett år görs det cirka 65 miljoner recepttransaktioner på apoteken. Den 19:e dagen i månaderna gjordes det förra året i genomsnitt drygt 250 000 transaktioner vilket är den dag i månaden då det expedieras flest läkemedel på våra apotek, tätt följt av dagen före och efter.
Den andra toppen kommer som väntat den 25:e dagen då lönerna vanligen anlänt, medan det är betydligt färre som hämtar ut sina mediciner dagen innan. Annat datum med bottennotering är till exempel den 21:a, då bara lite drygt 210 000 transaktioner görs.
Vad den bottennoteringen beror på har Katarina Sommar, apotekschef på Scheele-apoteket mitt i Stockholm ingen förklaring till, och är inte heller något hon noterat:
– Däremot har vi det lugnare några dagar mitt i månaden. För oss som ligger i centrum är den 25:e, löneutbetalningsdagen och dagarna däromkring de dagar vi har mest kunder. Då är det betydligt högre tryck hos oss än då pensionerna kommer. Och det är dagarna runt löneutbetalningarna som vi har högre bemanning här.