Proposition lämnad till riksdagen

Behåll dagens generikamodell utan att förlänga utbytesperioden men inför ett takpris för vissa äldre läkemedel utan generisk konkurrens. Det är några av förslagen som nu lämnats till riksdagen.

7 mar 2014, kl 10:02
0

Annons

På torsdagen lämnade regeringen propositionen ”Ökad tillgänglighet och mer ändamålsenlig prissättning av läkemedel” till riksdagen. Propositionen bygger till stora delar på Sofia Wallströms första delbetänkande i Läkemedels- och apoteksmarknadsutredningen.

Regeringen föreslår att dagens generikamodell behålls och vill inte införa längre utbytesperioder. Deras bedömning är att utredningens förslag om att förlänga försäljningsperioden till två månader bara skulle leda till marginellt färre byten jämfört med i dag.  Här hänvisar man till att det kan strida mot det nuvarande så kallade transparensdirektivet (89/105/EEG).

Vad gäller förslaget om att införa leveransskyldigheter för läkemedelsleverantörer säger regeringen nej. Det saknas menar man, tillförlitligt underlag för att bedöma orsakerna till de restnoteringar som uppstår och hur man kan komma till rätta med dem. Regeringen vill inte heller ändra kriterierna för hur handelsmarginalen bestäms. Vad gäller prissättning så vill regeringen behålla en värdebaserad prissättning men skriver att den bör utvecklas i syfte att säkerställa att läkemedel är kostnadseffektiva under hela sin livscykel.

Regeringen föreslår också ett takpris för vissa äldre läkemedel utan generisk konkurrens, men går på en något annan linje än det förslag som presenterades i utredningen. Enligt propositionen ska regeringen eller en utsedd myndighet meddela föreskrifter om förutsättningar för ändring av inköpspris och försäljningspris för ett läkemedel inom förmånerna om det har gått 15 år efter det att läkemedlet godkänts för försäljning, eller om det finns läkemedel som är utbytbara mot läkemedlet och som marknadsförs till öppenvårdsapotek i Sverige.

En het fråga under senaste året har varit landstingens avtal med läkemedelsföretag, där flera fall prövats i domstol. I Sofia Wallströms utredning gjordes bedömningen att landstingen enligt gällande lagstiftning har rätt att ingå avtal medan TLV tycker tvärtom. I propositionen skriver regeringen att regelverket för samarbetsavtal mellan landstingen och företagen på sikt behöva ses över, men först när de pågående rättsliga prövningarna är avslutade.

Biologiska läkemedel ska hanteras och prissättas inom ramen för den föreslagna prismodellen enligt lagförslaget. Regeringen medger att den prispress som uppstår vid vanlig generisk konkurrens inte har setts för biosimilarer, men att kostnaden för biologiska läkemedel är så stor att även en liten prisreduktion kan leda till avsevärda besparingar. Enligt propositionen ”finns risker med att ha olika prismodeller för olika grupper av läkemedel. Bland annat finns det en risk att läkemedelsföretagen anpassar sitt beteende med oönskade effekter som resultat.”

I propositionen skriver regeringen att om ett öppenvårdsapotek inte kan tillhandahålla en vara direkt, ska man på apoteket informera konsumenten om på vilka andra apotek läkemedlet eller varan finns inne. Däremot anser man det inte idag motiverat att apoteken ska vara skyldiga att rapportera tillgängligheten av en viss vara till E-hälsomyndigheten. I propositionen hänvisas till det initiativ som tagits av apoteksbranschen med ett gemensamt system för lagersaldo.