När apoteksmarknadens branschrapport nu presenterades för tredje gången låg stort fokus på en kundundersökning som Sveriges Apoteksförening låtit Sifo göra. Av undersökningen framgår att svenskarna är positiva till hälsotjänster på apotek.
Mest positiv är man till läkemedelsrådgivning som hela 97 procent av de 1000 tillfrågade tyckte var bra eller okej att det erbjöds på apotek. Blodtrycksmätning, hjälp att sluta röka och allergitester är andra tjänster som svenskar tycker passa på apotek. Men bara knappt hälften ställer sig positiva till att hälsoundersökningar utförs på apotek.
Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening menade att det finns mycket som apoteken kan göra inom hälso- och sjukvårdsområdet.
– I övriga i Europa är det här stort. I till exempel Tyskland får apoteken ersättning av staten för att göra läkemedelsgenomgångar för gravida och på Irland bedriver apoteken ett omfattande arbete med att sköta program för vaccinering vid säsongsinfluensa, sade han i samband med att rapporten presenterades.
Just ersättningen är den springande punkten enligt branschföreningen. Apoteken har enligt Johan Wallér idéer och kompetens för att utveckla fler tjänster men de behöver pengar för arbetet. Att det är staten som ska bekosta det ligger nära till hands menar han.
– Apoteken har 3000 000 kundbesök om dagen, vilket gör att de träffar betydligt fler människor än vården. Det är något vi bör utnyttja.
Johan Wallér beskrev läget på apoteksmarknaden som stabilt efter att det värsta kaoset i samband med omregleringen nu har lagt sig. Enligt branschrapporten har nettoomsättningen för apoteken ökat med 1,5 procent mellan 2012 och 2013. För de receptbelagda läkemedlen är ökningen 0,4 procent. Dessa siffror skiljer sig från de som presenterats av bland annat Handelns utredningsinstitut som redovisar en högre omsättning för apoteken.
– De använder siffror från SCB och vi tror att de kan ha gjort en felbedömning. Vi för en dialog med SCB om detta, sade Johan Wallér.
Mest har försäljningen av handelsvaror ökat. Den steg med 7,6 procent mellan 2012 och 2013. Den försäljningen motsvarar omkring 13 procent av apotekens försäljning. Den största kakan kommer från receptläkemedel som står för nästan 76 procent av totalomsättningen medan receptfria läkemedel står för 11 procent.
– Att handelsvarorna ökar mest beror på att det är där apoteken kan påverka försäljningen, sade Johan Wallér.
Av rapporten framgår att hela apoteksmarknaden totalt omsatte 43 miljarder kronor under 2013. Av dessa stod öppenvårdsmarknaden för 34 miljarder, slutenvården för 7,3 miljarder och dosmarknaden plus hemofililäkemedel för 1,8 miljarder kronor.