Till hösten hoppas Läkemedelsverket vara klar med en registerstudie som ska ge svar på hur vanligt det är med paracetamolförgiftningar och eventuella förändringar över tid.
Skälet är bland annat larmet förra året då Giftinformationscentralen rapporterade om att antalet samtal från sjukvården om förgiftningar av paracetamol ökat dramatiskt.
– Huvudskälet till studien är signalen om den ökade mängden samtal från sjukvården, säger Rolf Gedeborg på enheten för läkemedelsanvändning på Läkemedelsverket och den som leder studien.
– Det andra skälet är att vi idag har mycket svårt att klarlägga den faktiska förekomsten.
Därför ska nu Läkemedelsverket begära in information om provsvar med förhöjd nivå av paracetamol från samtliga landets sjukhuslaboratorier och sedan koppla det till Socialstyrelsens hälsodataregister.
– Om möjligt vill vi få in data från år 2000 så att vi kan följa förändringar över tid. Det behövs en rimlig tid bakåt för att kunna förstå eventuella förändringar, säger Rolf Gedeborg.
Det är ett resurskrävande arbete att få in data från sjukvården. Men syftet är att man med det här insamlandet sedan kan värdera andra datakällor.
– Till exempel kommer vi att se om samtalsfrekvensen till Giftinformationscentralen är en bra spegel av faktisk förekomst. I så fall har vi ett bra verktyg för att framöver snabbt och enkelt kunna följa förekomsten av paracetamolförgiftningar, säger Rolf Gedeborg.